Copyright © 2020 Bu sitede kullanılan tüm içeriklerin telif hakları "Prof. Dr. Zeki Tunç" a aittir.

Göz kapağı gözü ortalama 1 mm çapında örtmektedir. Bazı tablolarda bu durum değişebilmektedir. Göz kapağının normalden fazla aşağıda bulunması Pitozis yani Göz Kapağı Düşüklüğü olarak ifade edilmektedir. Yani özetle üst göz kapağının normal seviyeden aşağıda olması olarak açıklanabilir. Kapak düşüklüğü genellikle doğuştan karşılaşılan bir durumdur. Ancak altta yatan sebepler genellikle bilinmemektedir.

Günümüzde sıklıkla karşılaşılan göz kapağı düşüklüğünün altında yatan nedenler bilinmese de çeşitli etmenlere bağlı olarak oluşabilmektedir. Ancak göz kapağı sorunu bir takım hastalıkların habercisi olabildiği gibi, tedavi edilmemesi halinde bazı göz hastalıklarının oluşmasına yol açabilmektedir.

prof-dr-zeki-tunc

Göz Kapağı Düşüklüğü Nedenleri

Pitozis tek taraflı olabildiği gibi her iki tarafta da görülebilmektedir. Yeni doğan bebeklerde, erişkin ve yaşlılarda görülebilen göz kapağı düşüklüğünün nedenleri çeşitlilik göstermektedir. Bu rahatsızlık göz kapağındaki sinirlerin darbe ya da kendiliğinden zayıflaması olarak adlandırılabilir.

Göz Kapağı Düşüklüğü (Pitozis) Tedavisi hakkında detaylı bilgi aktarmadan önce ilk olarak hastalığın nedenleri incelenmelidir. Göz kapağını yukarıda tutmayı sağlayan sinirler, göz kapağındaki problemlerden dolayı doğuştan düşük olabilmektedir. Doğuştan oluşan kapak kusurlarında kaslar az gelişmiştir. Bir diğer neden ise yaşa ve geçirilen operasyonlara bağlı kas gevşemeleridir. Ancak başka nedenlerden dolayı da göz kapağında düşüklükler oluşabilir.

Kaza sonucunda kapak travması, kas ve sinir sistemini etkileyen bazı göz hastalıkları, kapağın kaldırılmasını sağlayan sinirlerin tahribi, hipertansiyon, şeker hastalığı, stres, yaş, kasın tars denilen kıkırdak dokusuna  yapıştığı alanın uzaması veya ayrılması, enfeksiyon, ödem, geçirilmiş kaş kaldırma ya da yüz gerdirme estetikleri göz kapağının düşmesine neden olan faktörler içerisinde yer almaktadır.

Göz Kapağı Düşüklüğü (Pitozis) Tipleri

Her tipteki pitozisin belirtileri ile birlikte klinik ve anatomik özellikleri de değişiklik göstermektedir. Yaşa bağlı oluşan göz kapağı düşüklüklerinde her iki gözün de etkilendiğini söyleyebiliriz. Bu vakalarda gözlerin açılması için kaşlardan yardım alınmaktadır.

Pitozis altında yatan nedenler incelendiğinde 3 farklı tipte ele alınmaktadır. Birinci türde doğumsal ya da sonradan gelişen göz kapağı düşüklükleri nörolojik olarak değerlendirilmektedir. Bu tip nörolojik göz kapağı düşüklüğü olarak adlandırılmaktadır. Göz kapağını yukarı kaldıran kasın hareketsizliğinden kaynaklanmaktadır. Bu tabloda göz kapağında herhangi bir hareket yoktur.

İkinci tip göz kapağı düşüklüğü tablosunda travma ya da yaşlılığa bağlı göz kapağı düşüklüğü görülmektedir. Burada adalenin bir kısmı çalışmakta yani kısmi hareketlilik izlenmektedir. Üçüncü tipte ise; göz kapağının kaşınması, gözün travmatik ovulması gibi nedenlerden dolayı düşüklük oluşmaktadır. Bu tipte adale sağlamdır. Sinirlerde ise herhangi bir problem bulunmamaktadır.

Göz Kapağı Düşüklüğünün Altında Yatan Hastalıklar

Göz Kapağı Düşüklüğü (Pitozis) Tedavisi başlığı içerisinde bu kusurun altında yatan hastalıklar ve bu hastalıkların belirtileri oldukça önemlidir. Öncelikle pitozis yalnızca bir estetik sorun olarak ele alınmamalıdır. Bu durum yukarıda da ifade edildiği gibi pek çok hastalık nedeni ile kendini gösterebilmektedir.

Bu hastalık tablosu içerisinde risk bulunduran ciddi hastalıklarda bulunmaktadır. Bu nedenle göz kusurunun tedavi ya da estetik yolu ile düzeltilmesinden önce muhakkak detaylı bir inceleme yapılması gerekmektedir. Nörolojik hastalıklar, üçüncü sinir felci, horner sendromu, beyindeki tümör ya da damar genişlemeleri, multiple sklerozis ve kas hastalıkları gibi pek çok hastalık göz kapağında düşüklüğe yol açabilmektedir. Bu hastalıkların elenmesi sonrasında ameliyatla tedavi yöntemine geçilmelidir.

Göz Kapağı Düşüklüğü (Pitozis) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Pitozis tedavisinde en iyi ve kalıcı yöntem ameliyattır. Tedavi yöntemleri içerisinde kapak kaslarının iyileştirilmesi amacı ile bir takım ilaçlar da kullanılmaktadır. Ancak kusurun göz bebeğini kapatması söz konusu olduğu durumlarda hem görme hem de estetik açıdan ameliyat tekniği tercih edilmekte ve daha başarılı sonuçlar elde edilmektedir.

Göz Kapağı Düşüklüğü (Pitozis) Tedavisi için tercih edilen ameliyat tekniğinde göz kapağı lokal olarak uyuşturulmaktadır. Ameliyat esnasında uygulanacak yöntem pitozis türüne göre değişiklik göstermektedir. Birinci tipte uygulanacak ameliyat tekniğinde göz kapağının adalesini açan adale yerine ona yardımcı yöntemler uygulanmaktadır. Bu yöntemde göz kapağının yukarı doğru asılması için yardımcı kaslar kullanılmaktadır. Kaşı hareket ettiren kasın arasına bir lif koyulur ve düşük göz kapağı kaldırılmaktadır.

İkinci tip doğuştan kaynaklı kapak düşüklüklerinde uzun adalelere müdahale edilmekte ve boyu kısaltılmaktadır. Böylece kasın boyunun kısalması ile göz kapağının açılması sağlanmaktadır. Travmatik göz kapağı düşüklüklerinde adaleler ve kaslar sağlam olması nedeni ile yalnızca yerinden kopmuş olan adale yerlerine tutturulmakta ve kapak düşüklüğü giderilmektedir. Lakol anestezi eşliğinde yapılan ameliyatlar sonrasında hastalar genellikle aynı gün taburcu olmaktadır. Genel anestezi eşliğinde ameliyat olan hastaların bir gün sonra taburcu işlemleri yapılmakta ve evlerine gönderilmektedirler.

Ameliyat sonrasında kapağa uygulanan müdahalenin fazla olması haline göz belli bir süre küçük bir miktarda açık kalabilmektedir. Ancak bu durum geçicidir. Ameliyat sonrasına özellikle ilk zamanlar geceleri göz kuruluğu yaşanmaması için damla kullanılmaktadır.

Etiketler:

128

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

01 Ocak 1961 Düzce doğumlu olan Zeki Tunç, 1979-1985 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakülte'sinde Tıp eğitimi aldı. Ardından Oftalmoloji İhtisasına, 1988 yılında Pierre et Marie Curie Üniversitesi PARIS Vl'da başladı. Daha sonra Necker ve Laennec Tıp fakültesi hastaneleri ve Centre National d'Ophtalmologie des Quinze Vingts PARIS'de asistanlık yaptı. Asistanlık dönemindeki üstün başarıları sayesinde PARIS XII Üniversitesi'nde "Chef de Clinique" olarak Refraktif Cerrahi (miyopi, hipermetropi ve astigmatizma tedavisi) sorumlusu olarak çalışmaya başladı. Ayrıca Prof. Dr. Zeki Tunç, Laser Eximer tedavisinin Fransada'ki öncüleri arasındadır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

ust-goz-kapagi-estetigi

Üst Göz Kapağı Estetiği

Üst göz kapağı estetiği, blefaroplasti ismi ile de tanımlanmaktadır. Göz ...
                                                                                                                                                       

goz-kapagi-cerrahisi

Göz Kapağı Cerrahisi

Yaşlanmayla birlikte ciltte meydana gelen kırışıklık ve sarkmalar kişileri rahatsız ...