Copyright © 2020 Bu sitede kullanılan tüm içeriklerin telif hakları "Prof. Dr. Zeki Tunç" a aittir.

Göz tansiyonu yüksekliğine bağlı olarak görme sinirinin zarar görmesine glokom denir. Glokomun başlangıç döneminde hiç bir belirti göstermemektedir. Göz tansiyonunda yükseklik, görme alanında daralma, görme sinirinde çöküklük (HRT,OCT tetkikleri) kardinal bulguları arasındadır.

Çok sinsi bir hastalık olan glokoma karşı bütün hastaların çok dikkatli olmaları gerekir. Göz doktoruna hangi sebeple gidilirse gidilsin mutlaka göz tansiyonun ölçülmesi istenmelidir. Zira glokom dünyadaki en önemli körlük nedenlerinden biridir.

prof-dr-zeki-tunc

Göz Tansiyonu (Glokom) Neden Olur?

Göz tansiyonu (glokom), göz içi sıvısının normalden daha yüksek bir basınçla göz içinde birikmesi sonucu oluşur. Göz içi sıvısı, gözün ön kısmında bulunan saydam bir yapı olan korneanın arkasındaki ön kamera adı verilen bölgede üretilir ve gözün arka bölümündeki göz sinirinin sağlıklı çalışması için gereklidir.

Göz Tansiyonu (Glokom) Kimlerde Görülür?

Göz tansiyonu (glokom) her yaşta görülebilir, ancak 40 yaşından sonra daha sık görülür. Şeker hastalığı olanlar, ailesinde göz tansiyonu öyküsü olanlar bu hastalık için risk taşıyan kişilerdir. Risk faktörlerinin varlığı, glokom gelişim riskini artırabilir, ancak bu kişilerde her zaman glokom gelişeceği anlamına gelmez. Bu nedenle, düzenli göz muayeneleri ve göz tansiyonu testleri yapmak, erken teşhis ve tedavi için çok önemlidir.

goz-tansiyonu-belirtileri-nelerdir

goz-tansiyonu-neden-olur

Göz Tansiyonu (Glokom) Belirtileri Nelerdir?

Göz tansiyonu (glokom), genellikle erken dönemlerinde belirti vermez. Ancak şu belirtiler glokom için belirleyici olabilir.

  • Göz kapağı ve çevresinde gelişen ağrı
  • Mide bulantısı
  • Gözlerde sertlik hissedilmesi
  • Bulanık görme
  • Işıklara karşı hassasiyet
  • Göz yorgunluğu

Göz Tansiyonu (Glokom) Tipleri Nelerdir?

Göz tansiyonu tipleri açık ve kapalı olarak ikiye ayrılır.

  • Açık açılı glokom: Gözün ön kısmında yer alan drenaj açıları açık olduğu için göz içi sıvısı normalde dışarı akabilir. Yavaş bir şekilde ilerler ve belirtiler uzun süre fark edilmez.
  • Kapalı açılı glokom: Gözün ön kısmında yer alan drenaj açıları kapalı olduğu için göz içi sıvısı normalde dışarı akamaz. Daha ani bir şekilde ortaya çıkar ve belirtiler daha belirgindir.

Göz Tansiyonu (Glokom) Neden Yükselir?

Göz tansiyonu, göz içi sıvısının normalden daha yüksek bir basınçla göz içinde birikmesi sonucu oluşur. Yüksek tansiyon, şeker gibi hastalıklar göz tansiyonunun yükselmesine neden olabilir. Göz enfeksiyonları, bazı ilaçlar yine bu hastalığa neden olur. Göz içi sıvısı üretiminde bir artış meydana gelirse ve bunun geçmesine yarayan kanal yolu tıkanırsa göz içi basınç artar ve glokom gelişebilir.

glokom-tedavisi-nasildir

goz-tansiyonu-tipleri-nelerdir

Göz Tansiyonu (Glokom) Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Göz tansiyonu tedavisi, genellikle göz içi basıncını düşürmeye odaklanır. Göz damlaları, lazer kullanılarak glokom tedavisi sağlanır. Göz damlaları, göz içi basıncını düşürmek için sıklıkla kullanılır. Damlaları düzenli olarak kullanmak, göz tansiyonunu kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir. Lazer tedavisi ile göz içi sıvısı drenajını artırarak göz içi basıncını azaltabilir.

Göz Tansiyonu (Glokom) Riskleri Var mıdır?

Göz tansiyonu riskleri birçok faktöre dayalıdır. Özellikle ailede göz tansiyonu olan kişilerde glokom görülmesi muhtemeldir. Bu kişiler düzenli göz muayenelerini yaptırmalıdır. Yaş ilerledikçe, göz tansiyonu riski artar. Hipertansiyon, kalp rahatsızlığı glokom riskini artırır. Erken teşhis ve tedavi, glokomun görme kaybına veya körlüğe neden olmasını önlemeye yardımcı olabilir.

Etiketler:

110

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

01 Ocak 1961 Düzce doğumlu olan Zeki Tunç, 1979-1985 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakülte'sinde Tıp eğitimi aldı. Ardından Oftalmoloji İhtisasına, 1988 yılında Pierre et Marie Curie Üniversitesi PARIS Vl'da başladı. Daha sonra Necker ve Laennec Tıp fakültesi hastaneleri ve Centre National d'Ophtalmologie des Quinze Vingts PARIS'de asistanlık yaptı. Asistanlık dönemindeki üstün başarıları sayesinde PARIS XII Üniversitesi'nde "Chef de Clinique" olarak Refraktif Cerrahi (miyopi, hipermetropi ve astigmatizma tedavisi) sorumlusu olarak çalışmaya başladı. Ayrıca Prof. Dr. Zeki Tunç, Laser Eximer tedavisinin Fransada'ki öncüleri arasındadır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

glokomda-klinik-bulgular

Glokomda Klinik Bulgular

Bebek ve çocuklarda nadiren görülür. 40 yaşını geçmiş olan kişilerde ...
                                                                                                                                                           

glokom-ameliyati

Glokom Ameliyatı

Glokom yani göz tansiyonu, göz içerisindeki basıncın artmasıyla gelişen bir ...