Copyright © 2020 Bu sitede kullanılan tüm içeriklerin telif hakları "Prof. Dr. Zeki Tunç" a aittir.

Gözün en ön kısmında bulunan cam benzeri kornea adındaki tabakanın simetrik olmaması durumuna astigmat denilmektedir.

Astigmat probleminde kornea yuvarlak bir top gibi değil; yumurta gibi elipsi biçimindedir. Bunun sonucunda ise retinada iki görüntü açığa çıkmaktadır.

prof-dr-zeki-tunc

Astigmat Çeşitleri Nasıl Sınıflandırılır?

En sık rastlanan astigmat türü düzenli astigmattır. Kornea veya lensin yapısından kaynaklanan bir sorundur. Gözlük veya lens kullanımı ile hastanın yeniden net görmesi sağlanır.

Düzensiz astigmat ise kornea yaralanmaları veya kristal lensin yapısındaki bozulmalar nedeniyle meydana gelmektedir. Düzensiz astigmatta gözlük tedavisi yetersiz kalır. Net görüşü sağlamak için lens kullanımı önerilir.

Düzensiz astigmat için nadir görülen bir astigmat türüdür diyebiliriz.

Diğer Astigmat Çeşitleri;

  • Her iki kırılma yönü miyop olan
  • Bir kırılma yönü miyop, diğeri numarasız olan
  • Bir kırılma noktası miyop, diğeri hipermetrop olan
  • Miyop ve hipermetrop olan iki odak noktasına sahip olan
  • Bir kırılma yönü hipermetrop diğeri numarasız olan
  • Her iki kırılma yönü de hipermetrop olan

Belirtileri Nelerdir?

Astigmat belirtileri şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Bulanık görme
  • Gölgeli görme
  • Baş ve göz ağrısı
  • Göz etrafında baskı hissi
  • Gözlerin çavbuk yorulması
  • Çift görme

Neden Olur?

Astigmat probleminin açığa çıkmasında genetik faktörler etkilidir. Zaman içerisinde çevresel faktörler ile astigmat probleminin yaşanmamasının yanı sıra birtakım travmatik olaylar ile de oluşabilmektedir. Bununla birlikte çocuklukta görülen yüksek dereceli astigmat problemlerinde keratokonus riski de bulunmaktadır. Bu nedenle özellikle çocukların periyodik göz kontrollerinin aksatılmaması gerekmektedir.

Astigmat Tedavisi

Astigmat tedavisine başlanmadan önce fizik muayene ve birtakım testler ile tanı konulmaktadır. Hastanın günlük yaşamını etkileyecek kadar görme problemi yaratmıyor ise kontrol altında tutularak takip edilmesi yeterli olmaktadır. Ancak ileri derecede astigmat problemi yaşayan hastalarda kontakt lens ve gözlük kullanımı görme sağlığını düzenleyebilmektedir. Bazı hastalar gözlük ve kontakt lens kullanımı için uygun değildir. Bu hastalara günümüzde cerrahi yöntemler ile tedavi de uygulanabilmektedir.

Astigmat Nasıl Tedavi Edilir?

Astigmat tedavisi için izlenebilecek üç yol vardır. Bunlar; gözlük, kontakt lens kullanımı ve ameliyattır. Astigmatı düzeltmenin en basit yolu gözlük kullanımıdır. Kişinin net bir şekilde görmesini sağlayacak olan uygun lensler doktor tarafından reçete edilmektedir.

Kontakt lensler de yine astigmat tedavisinde tercih edilen etkili yöntemlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Kontakt lensler, daha net ve daha geniş bir görüş sağlama bakımından konforludurlar.  Uygun koşullar sağlanarak kullanıldığı takdirde gözlük kullanımı gibi basit ve güvenli bir seçenektir. Kontakt lensler herkes için uygun olmayabilmektedir. Bu durumda göz doktoru gerekli bilgilendirme ve yönlendirmede bulunacaktır.

Refraksiyon cerrahisi astigmat tedavisinde uygun hastalar için baş vurulan bir tedavi yöntemidir. Ameliyatın uygun bir seçenek olup olmadığına göz doktoru tarafından karar verilmektedir. Ameliyat ile, kornea şeklinin kalıcı olarak değiştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu sayede, ışık ışınları retina üzerine tam olarak odaklanabilmekte ve göz odaklanma gücünü geri kazanmaktadır.

Astigmat Ameliyatı

Astigmat halk arasında göz çizdirme olarak bilinmektedir. Bu uygulama lazer teknolojisi ile konforlu bir şekilde uygulanabilmektedir. Excimer lazer olarak bilinen bu uygulamanın yanı sıra LASİK ve LASEK yöntemleri ile de cerrahi uygulamalar gerçekleştirilebilmektedir.

Bunlar da ilginizi çekebilir


lasik-ile-astigmat-tedavisi

Lasik ile Astigmat Tedavisi

Göz sağlığı ve görme fonksiyonunun kusursuz bir şekilde sürmesi için ...