Şaşılık Tedavisi
Şaşılık tedavisi, şaşılığın türüne ve şiddetine gö...
Bebeklerde şaşılık başka bir patoloji yoksa ilk 2 ay normal kabul edilmektedir. Söz konusu normal kabul edilen şaşılık genellikle dışa doğru nadiren de içe doğru yaşanmaktadır. Ancak 3. Aydan itibaren bebeklerde karşıdan bakışta gözlerdeki paralelliğin kaybolduğu fark edilirse, gözlerden birinin içe ya da dışa kayması sonucunda bebeklerde şaşılık problemi aranmaktadır.
Prematüre ya da doğum ağırlığı düşük olan bebeklerde görülen şaşılık; erken tanı ile birlikte nitelikli tedavi uygulamalarına başlanması gerekmektedir. Aksi halde kalıcı körlük yaşanabilmektedir. Doğumdan sonra 48 saat içerisinde tedavi edilmesi gereken söz konusu problem; gözlerde diğer hastalıklara (göz kayması, göz tembelliği, yüksek derecede miyop) neden olabilmektedir. Bu nedenle yakın takip gerekmektedir.
Bebeklerde şaşılık nedenleri aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;
Bebeklerde şaşılık ani başlıyorsa bu durum göz içerisinde kitle oluşumunun belirtisi de olabilmektedir.
Bebeklerde göz kayması; çeşitli nedenler ile açığa çıkabilmektedir. İlk 2 ay normal kabul edilse de uzun süren göz kaymalarının nedenleri mutlaka araştırılmalı ve uygun tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Ambliyopi olarak tanımlanan göz kaymasında başlıca belirtileri; baş ya da yüzün sürekli bir tarafa çevrilmesi, fotoğraflarda kırmızı olarak yansıyan reflenin sarı olarak yansıması, bir gözün kısılması ve iki göz arasındaki senkronizasyonun azalması veya kaybolmasıdır.
Bebeklerde şaşılık tedavisi; nedenlerine bağlı olarak uygulanmaktadır. Göz içerisindeki rahatsızlık sebebi ile ya da nörolojik problemler sebebi ile şaşılık yaşanabilmektedir. Göze bağlı rahatsızlıkların öncelikli tedavi edilmesi gerekmektedir. Yüksek hipermetropi; şaşılık ya da göz kaymasının en önemli nedenlerinden biridir. Gözlük tedavisi ya da cerrahi uygulamalar ile gözlerdeki paralellik yeniden kazandırılmaktadır. Aynı zamanda göz tembelliği bulunuyorsa bu problem de mutlaka tedavi edilmelidir.
Göz kayması ya da şaşılık problemi yaşayan bebeklerde ayrıntılı bir göz muayenesi ve nörolojik ölçümler yapılarak şaşılık probleminin nedenleri tespit edilmektedir. Bebeklerde şaşılık tedavisi hastaya özgü bir şekilde planlanmakta; gözlük kullanımı ve cerrahi yöntemlere başvurulabilmektedir.
Bebeklik döneminde göz kayması ya da şaşılık problemi yaşayan ya da yaşamayan her çocuğun rutin göz muayenesi aksatılmamalıdır.
97
Göz tembelliği erken çocukluk dönemindeki görme kusurlarından kaynaklanan bir rahatsızlıktır. ...
Şaşılık gözlerin görme akslarının paralelliğini kaybederek farklı yönlere bakmasıdır, diğer ...