Copyright © 2020 Bu sitede kullanılan tüm içeriklerin telif hakları "Prof. Dr. Zeki Tunç" a aittir.

Diyabet hastalığını mikrosirkülasyonun bozulması sonucu dokuların tahrip olması şeklinde özetleyebiliriz. Mikrosirkülasyonun en önemli olduğu organlardan bir tanesi gözdür ve hastalıkdan kısa veya uzun dönemde mutlaka etkilenir.

Diyabet

Diyabette göz sorunları gelip geçici görme bozukluklarından başlar, çift görmeye, kataraktın erken yaşta olmasına ve kalıcı görme kaybına doğru eğer önlem alınmazsa ilerler. Diyabetlilerde katarakta daha erken yaşlarda rastlıyoruz. Ancak hastanın görmesini etkileyecek başka bir göz sorunu yoksa katarakt ameliyatı sonrasında hasta iyi bir görmeye sahip olmaktadır.

Diyabetik Retinopati: Diyabetli hastada gözün arkasındaki ağ tabakanın (Retina) bozulmasına diyabetik retinopati denir. Gelişmiş ülkelerde dahi 20-65 yaş grubunda önemli körlük nedenlerindendir.Retinadaki küçük damarlardaki tıkanıklıklar ve damar duvarı geçirgenliğinin artması sonucu beslenme bozukluğu gelişir. Bu beslenme bozukluğunun ağırlığına ve yaygınlığına bağlı olarak hastanın görmesi de etkilenir.

prof-dr-zeki-tunc

Diyabetik retinopati başlıca iki evreye ayrılır. Daha erken evre olan non-proliferatif diyabetik retinopatidir. Bozulan retina damarlarının bir kısmı yer yer daralmalar gösterirken, bir kısmı da genişleyip baloncuklar (mikroanevrizma) oluştururlar. Bu bozulmuş damarlardan kan ve sıvı sızmaya başlar. Böylece retinada ödem ve eksüda denilen birikintiler oluşur.

Diyabetik retinopatide ağ tabakadaki kanamalar, sızıntılar ve proliferatif değişiklikler yavaş yavaş ilerler. İyice daralıp tıkanan damarların besleyemediği sahalar oksijensiz ve kansız kaldığı için bozulmaya başlar. Bu sahalarda yelpaze şeklinde yeni anarşik damar oluşumları (neovaskülarizasyon) ve fibrotik zar oluşumları (fibröz proliferasyon) ortaya çıkar. Bundan sonraki dönemde retina fibrotik bağlar tarafından çekilir ve retinal yırtık ve retina dekolmanı meydana gelebilir.

Diyabetik retinopati, erken evrelerde hiçbir şikayete yol açmayabilir. Hasarın olduğu alan görme merkezinden uzaksa hasta ileri devrelerde olmasına rağmen fazla şikayetçi olmaz. Bu nedenle yılda 2-3 defa göz muayenelerinin yapılması oldukça faydalıdır. Bazen görme kaybı yavaş yavaş ilerlediğinden kişi günlük yaşamını etkileyecek derecede görme bozukluğu gelişene kadar farkına varmayabilir.

Diyabetik Retinopati, Laser Tedavisi, Vitrektomi

Retina hasarının tespit edilmesi için OCT (Optik Koherens Tomografi), retina anjiyografisi (FFA, Fundus Fluoressin Anjiyografisi) tetkikleri gerçekleştirilir. Retinada meydana gelmiş kanamalara, anormal damarlara ve sızıntılara bağlı ödemin azaltılması ve hastalığın daha fazla ilerlemesini durdurmak için tetkiklerin yönlendirmesiyle laser tedavisi yapılmaktadır. Laser tedavisi tek başına yeterli gelmez ve faydalı olabilmesi için kan şekeri seviyesinin, vücut tansiyonunun ve HbA

1c seviyesinin istikrarlı bir şekilde iyi olması zorunludur. Laser tedavisine ek olarak ileri evrelere doğru göz içine anti-VEGF (Avastin, Lucentis) tedavisi ile hem retina ödemini azaltmak hem de anarşik damarların söndürülmesini sağlamak mümkün olabilmektedir.

Proliferatif diyabetik retinopatinin ileri evrelerinde vitre (göz jeli) içine kanama olupta geri çekilmediğinde bunları temizlemek için vitrektomi ameliyatı uygulanmalıdır. Vitrektomi yapılmazsa göz tamamen kaybedilir.

Amaç; hastalık ileri aşamalara gelmeden erken dönemlerde tespit edilip küçük tedaviler ile gözü korumak olmalıdır ve bu amaçla hem doktor hem hasta bilinçli olmalı ve birlikte uyum içinde mücadele etmelidirler.

Şeker hastalığının göze vurması nasıl olur?

Şeker hastalığı, yüksek kan şekeri seviyelerinin uzun süreli olması durumunda, göz dahil olmak üzere vücuttaki birçok organ ve dokuyu etkileyebilir. Gözleri etkileyen şeker hastalığına "diyabetik retinopati" denir.

Diyabetik göz hastalığı nasıl görür?

Diyabetik göz erken aşamalarında genellikle belirti vermez ve kişi fark etmez. Ancak, hastalık ilerledikçe, belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtiler arasında şunlar sayılabilir;

  • Bulanık veya bozulmuş görme
  • Görüş alanında siyah noktalar veya noktalar
  • Nesnelerin çarpık veya bükülmüş görünmesi
  • Işıkların veya renklerin soluk görünmesi
  • Gece görüşünün kötüleşmesi

Diyabet ne zaman göze vurur?

Diyabetik retinopati, diyabet hastalarında genellikle hastalığın başlangıcından 5-10 yıl sonra ortaya çıkar. Ancak, diyabet hastalarının yaklaşık %40'ı diyabetik retinopatiye sahiptir, bu nedenle erken teşhis önemlidir.

Diyabete bağlı göz hastalıkları nelerdir?

Diyabetik retinopati, Diyabetik makula ödemi, Diyabetik katarakt, ,Glaukom, Diyabetik sinir hasarı diyabete bağlı göz hastalıkları arasında sayılabilen hastalıklardır.

Diyabet hastaları neden bulanık görür?

Diyabet hastaları, yüksek kan şekeri seviyelerine bağlı olarak göz sağlığı sorunları yaşayabilirler. Bu sağlık sorunları görme bulanıklığına neden olabilmektedir.

Göze vuran şekere ne iyi gelir?

Diyabetik göz hastalıkları için önerilen tedavi, tip 1 veya tip 2 diyabet hastalarının kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutmalarıdır. İyi bir kan şekeri kontrolü, gözlerdeki hasarın ilerlemesini yavaşlatır veya engeller. Bununla birlikte, diyabetik göz hastalığına sahip olan kişilerin, düzenli olarak göz doktoruna gitmeleri ve önerilen tedavileri takip etmeleri önemlidir.

Etiketler:

124

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

01 Ocak 1961 Düzce doğumlu olan Zeki Tunç, 1979-1985 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakülte'sinde Tıp eğitimi aldı. Ardından Oftalmoloji İhtisasına, 1988 yılında Pierre et Marie Curie Üniversitesi PARIS Vl'da başladı. Daha sonra Necker ve Laennec Tıp fakültesi hastaneleri ve Centre National d'Ophtalmologie des Quinze Vingts PARIS'de asistanlık yaptı. Asistanlık dönemindeki üstün başarıları sayesinde PARIS XII Üniversitesi'nde "Chef de Clinique" olarak Refraktif Cerrahi (miyopi, hipermetropi ve astigmatizma tedavisi) sorumlusu olarak çalışmaya başladı. Ayrıca Prof. Dr. Zeki Tunç, Laser Eximer tedavisinin Fransada'ki öncüleri arasındadır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

ne-zaman-lasik-yaptirmaliyim

Ne Zaman Lasik Yaptırmalıyım?

Lasik ya da halk arasında kullanılan diğer adıyla ‘göz çizdirme’; ...
                                                                                                                                                                 

covid-19-ve-kontakt-lens-kullanimi

COVİD 19 ve Kontakt Lens Kullanımı

Kanada, İngiltere ve ABD kaynaklı araştırmacılar gözlük kullanımının gözleri Covid ...