COVİD 19 ve Kontakt Lens Kullanımı
Kanada, İngiltere ve ABD kaynaklı araştırmacılar g...
Görmek, canlıların içinde bulundukları dünya ile organik bağ kurmalarını saylayan, dış dünyada var olan şeylerin görsel algılar üzerinden tanımlanmasını mümkün hale getiren yetidir. Dolayısıyla sağlıklı bir görme yetisi, dış dünyayla daha sağlıklı bağ kurulmasını ve dış dünya tarafından bize sunulan unsurların daha nitelikli şekilde algılanmasını sağlamaktadır.
Görme yetisini sağlayan göz, biyolojik yapısı gereği çok fazla ve oldukça ince nitelikteki sinir hücrelerinden meydana gelmektedir. Göz, dış dünyada algıladığı unsurları net bir şekilde görebilmek amacıyla, odaklanma ve kırma temel yetileri ile görüntüleri işlemektedir.
Göz, yapısı gereği çeşitli fonksiyonlara sahip unsurlardan oluşmaktadır. Göz küresi, vitreus adı verilen jel kıvamında sıvı ile kaplıdır. Gözün renkli kısmı olan iris, en dışta bulunan kornea tabakasıyla örtülmektedir. İrisin arka tarafını göz merceği oluşturmakta ve sinir lifi tabakası olarak karşımıza retina çıkmaktadır. Retina tabakasının hemen altında damar tabaka ve gözün mercekle görülebilen arka kısmında yuvarlak nitelikte optik disk bulunmaktadır. Göz tarafından algılanan unsurlar sırasıyla, göz yaşı, kornea ve lensi geçmekte ardından retina bölgesine düşmektedir.
Görme işlemi, odaklanmak amacıyla göz içindeki merceklerin nitelikli şekilde kırılabilmesi ve retinaya sağlıklı şekilde iletilmesiyle gerçekleşmektedir. Algılanan unsurlar sinir lifleri yoluyla beyne iletilmekte ve düzenlenen ışık uyarıları anlamlı görüntüler haline gelmektedir. Görme işleminin sorunsuz şekilde gerçekleşmesi için bütün bu göz yapılarının nitelikli şekilde çalışması ve göz küresini çevreleyen göz kaslarının sağlıklı olması gerekmektedir.
Baktığımız cisimlerden yansıyan ışınların, kornea, mercek ve ardından gözün en arkasında bulunan retina tabakasına odaklanması ile başlayan görme işlemi, optik sinir yoluyla beyindeki görme merkezine taşındığı zaman görme gerçekleşmektedir.
Görme işlemi sırasında, kornea, mercek ya da retina unsurlarının nitelikli gerçekleşmemesiyle birlikte görme sorunları ortaya çıkmaktadır. Görme sorunlarının temelinde, gözdeki kırılma ve odaklanma yetilerinin yeterli şekilde gerçekleştirilememesi bulunmaktadır.
Gözde meydana gelen ve sıklıkla karşımıza çıkan görme sorunlarını şu şekilde sıralayabilmekteyiz:
Travmatik durumlar sonucu da ortaya çıkabilen göz sorunları, görme sorunlarını beraberinde getirmekte ve yaşam koşullarına olumsuz etkiler oluşturarak göz doktoruna başvurulmasını gereklilik haline getirmektedir.
Görme sorunları, detaylı bir göz muayenesi ile değerlendirilerek ele alınmalıdır. Bu noktada iyi bir göz doktoru tarafından temel olarak şu unsurlar değerlendirilmelidir;
İyi bir göz doktoru, göz sorunlarını anlayabilmek için aşağıdaki yöntemleri kullanarak incelemelidir;
Göz sorunlarına en etkili ve başarılı müdahalelerin gerçekleştirilmesi, en doğru zamanda, sorunların etkilerinin ciddi problemlere sebep olmasını beklemeden, alanında uzman kişilere başvurulması ile mümkündür.
Göz hastalıkları, ortaya çıkan şikayetlerin ciddi boyutlara ulaşması beklenmeden, en doğru tanı ve en etkili tedavi yaklaşımlarını uygulayan göz doktorlarınca başarılı şekilde tedavi edilebilmektedir.
En iyi göz doktoru, hassas göz yapısıyla ilgili hassas ve detaylı değerlendirme yöntemlerini benimseyen, doğru tanı ve etkili tedavi seçeneklerini uygulayabilmekte, bu durum çoğunlukla oluşan hasarların geri döndürülmesinin zor olduğu ve zamanında müdahalenin ön planda olduğu göz hastalıklarının tedavisinde hayati önem taşımaktadır.
135
Göz kuruluğu çoğunlukla telefon, bilgisayara fazlaca odaklanan kişilerde ve kontakt ...
Retinanın yani gözün ışığa duyarlı olan ağ tabakasının merkezindeki bölge ...