Copyright © 2020 Bu sitede kullanılan tüm içeriklerin telif hakları "Prof. Dr. Zeki Tunç" a aittir.

Excimer lazer tedavisi; miyop, hipermetrop ve astigmat hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Tecrübeli bir hekim tarafından uygulanacak bu tedavi yöntemiyle gözlük ve kontakt lensten kurtulmak mümkündür. Görme bozukluğunun derecesine ve kornea yapısına göre excimer lazer ışını hastaya uygulanır ve hastalık çözüme kavuşturulur.

Excimer lazer, özellikle göz tedavilerinde kullanılan bir tür lazer teknolojisidir. Lazer ışınları, göz dokusundaki ince tabakalarda hedeflenen mikron boyutlu düzeltmeler yaparak görme kalitesini artırır. Bu işlem, miyop (uzak), hipermetrop (yakın) ve astigmatizma gibi göz bozukluklarının düzeltilmesi için kullanılır.

Excimer lazer, gözlük veya kontakt lens kullanımını azaltmak veya tamamen ortadan kaldırmak için bir seçenek olarak kullanılır. Lazer ışını, gözün yüzeyine odaklanır ve hedeflenen bölgedeki dokuları çıkarır veya yeniden şekillendirir. İşlem genellikle birkaç dakika sürer ve tek bir seansta tamamlanabilir.

Excimer Lazer Tedavisi Nasıl Yapılır?

Excimer lazer tedavisi, göz kusurlarını düzeltmek için kullanılan bir işlemdir. İşlem, lazer ışınlarının gözün korneasına odaklanarak, korneanın şeklini değiştirerek görme kusurlarını düzeltir.

Anestezik bir damla ile gözün uyuşması sağlanır. Excimer lazer tedavisi uygulanacak yönteme göre farklı şekillerde yapılabilir. Bu noktada PRK, LASEK ve Epi-LASIK yöntemleri, gözün yüzeyindeki epitel tabakasının kaldırılmasını gerektirir. Bu işlem, özel bir fırça veya alkol solüsyonu kullanılarak gerçekleştirilir. LASIK yöntemi, kornea altında bir flap (perde) kesilerek gerçekleştirilir. Flap, özel bir alet (mikrokeratom) kullanılarak kesilir ve kaldırılır.

Lazer ışınları, gözün korneasına odaklanarak, korneanın şeklini değiştirir. Kısa bir süre içinde tamamlanır. Lazer ışınları, göz dokularında hassas bir şekilde işlem yapar ve sadece korneanın yüzeyine etki eder.

excimer-lazer-tedavisi-nasil-yapilir

excimer-lazer-nedir

Excimer Lazer Tedavisi Kimler İçin Uygundur?

Excimer lazer tedavisi; miyop, hipermetrop ve astigmatizma gibi göz bozukluklarının tedavisinde kullanılır. Farklı göz hastalıkları yaşayanlar için uygun bir işlem değildir. 18 yaş altında olan, hamileler veya emzirme döneminde olan anneler için bu işlem sakıncalı olabilir. Çok yüksek göz numarasına sahip kişiler excimer lazer tedavisi için uygun olmayabilir. Aynı şekilde kornea tabakası çok ince olanlar da bu işlemi yaptırmak için uygun değillerdir.

Excimer lazer tedavisi için uygun olup olmadığınızı merak ediyorsanız doktorunuza muayene olup bilgi alabilirsiniz.

Excimer Lazer Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?

Excimer lazer tedavisi, göz kusurlarını düzeltmek için kullanılan bir işlemdir. Farklı tedavi yöntemleri mevcuttur. Bunlar prk, lasik, lasek, epi-lasik olarak sıralanabilir.

  • PRK: Lazer gözün yüzeyindeki epitel tabakasını kaldırarak korneanın şeklini değiştirir. Bu işlem sonrasında birkaç gün iyileşme süreci gerektirir ve görme kalitesi yavaş yavaş düzelir.
  • LASIK: Bir flap (perde) kesilerek korneanın altına kaldırılır ve lazer bu bölgede uygulanır. Lazer işlemi tamamlandıktan sonra, flap geri yerine konulur. Bu yöntem, PRK'ya göre daha hızlı iyileşme sürecine sahiptir.
  • LASEK: Bu yöntemde, PRK ile benzer şekilde lazer gözün yüzeyindeki epitel tabakasına uygulanır. Ancak, lazer işlemi öncesinde bir alkol solüsyonu kullanılarak epitel tabakası kaldırılır ve işlem tamamlandıktan sonra yerine konulur. Bu yöntem, PRK ile benzer iyileşme sürecine sahip olmasına rağmen, daha az ağrılı bir yöntemdir.
  • Epi-LASIK: Bu yöntem, LASEK ile benzerdir ancak flap kesilmesi yerine bir alkol solüsyonu kullanılarak epitel tabakası kaldırılır ve lazer işlemi bu bölgede uygulanır.

Bu yöntemlerin her biri farklı avantajlara sahiptir ve doktorunuz size hangi yöntemin en uygun olduğuna karar verirken, göz kusurunuzun türü, derecesi ve diğer faktörleri dikkate alır.

Excimer Lazer Tedavisi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Excimer lazer tedavisi öncesi dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Operasyona özellikle göz makyajı yapmamak ve parfüm kullanmamak gerekir. Kan sulandırıcı gibi ilaçlar kullanılıyorsa tedavi öncesi bırakılmalıdır. Kontakt lenslerin operasyondan önce bırakılması gerekir. Bu konuda doktorunuz sizin için uygun süreyi belirleyecektir.

excimer-lazer-tedavisi-oncesi-dikkat-edilmesi-gerekenler

excimer-lazer-fiyatlari

Excimer Lazer Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Excimer lazer tedavi sonrası dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • En az bir hafta boyunca göz makyajından kaçının.
  • Gözlerinize dokunmayın veya ovuşturmayın, çünkü bu enfeksiyon riskini artırabilir.
  • UV ışınları gözlerinizi tahriş edebilir ve iyileşme sürecinizi geciktirebilir. Tedavi sonrası birkaç hafta boyunca güneş ışınlarından korunmak için güneş gözlüğü takın.
  • Tedavi sonrası doktorunuz size özel bir ilaç veya damla reçete edebilir. Bu ilaçları düzenli olarak kullanmak ve önerilen sıklıkta damlalamak iyileşme sürecinizi hızlandıracaktır.
  • Herhangi bir belirti olup olmadığını takip edin ve doktor kontrollerinizi aksatmayın.

Excimer Lazer Tedavisi Fiyatları 2023

Excimer lazer tedavisi fiyatları kişiye göre değişebilir. Görme bozukluğunuzun derecesine göre, olacağınız lazer yöntemine göre, doktorun tecrübe ve deneyimlerine göre excimer lazer tedavisi fiyatları değişiklik gösterecektir. Doğru bilgi için doktorunuza danışmanız daha sağlıklı olacaktır.

 

 

 

Excimer Lazer Olanlar Sonraki Süreçte Katarakt Ameliyatı Olabilir mi?

Excimer lazer uygulaması sonrasında bu uygulama tekrarlanabilmekte aynı zamanda da sonraki süreçlerde katarakt ameliyatı da uygulanabilmektedir.

Gebelik Döneminde Excimer Lazer Olabilir miyim?

Excimer lazer uygulaması için gebelikte ve doğum sonrası ilk 6 ay içerisinde uygulanması önerilmemektedir.

Excimer Lazer İşlemi Ne Kadar Sürer?

İşlem toplamda 10 ila 15 dakika sürmektedir. Uygulamanın ertesi günü işe dönebilirsiniz.

Excimer Lazer Sonrası Numaram Sıfırlanır mı?

Excimer lazer tedavisinin amacı hastanın gözlük ya da kontakt lens kullanmadan net görmesini sağlamaktır. Yeni numara hastanın kornea yapısına ve refraksiyon kusuruna bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Excimer lazer tedavisinde başarı oranı %95’tir. Numaranın tekrarlaması durumunda ikinci kez Excimer lazer uygulanabilmektedir.

Excimer Lazer Güvenli midir?

Günümüzde kırma kusurlarının; miyop, hipermetrop ve astigmat problemlerinin tedavisinde tüm dünyada uygulanan güvenilir bir yöntemdir.

 

Etiketler:

124

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

01 Ocak 1961 Düzce doğumlu olan Zeki Tunç, 1979-1985 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakülte'sinde Tıp eğitimi aldı. Ardından Oftalmoloji İhtisasına, 1988 yılında Pierre et Marie Curie Üniversitesi PARIS Vl'da başladı. Daha sonra Necker ve Laennec Tıp fakültesi hastaneleri ve Centre National d'Ophtalmologie des Quinze Vingts PARIS'de asistanlık yaptı. Asistanlık dönemindeki üstün başarıları sayesinde PARIS XII Üniversitesi'nde "Chef de Clinique" olarak Refraktif Cerrahi (miyopi, hipermetropi ve astigmatizma tedavisi) sorumlusu olarak çalışmaya başladı. Ayrıca Prof. Dr. Zeki Tunç, Laser Eximer tedavisinin Fransada'ki öncüleri arasındadır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

presbiyopi-tedavisi

Presbiyopi Tedavisi

Presbiyopi Tedavisi, yaşın ilerlemesine bağlı olarak meydana gelen bir görme ...
                                                                                                                                                     

refraktif-cerrahi

Refraktif Cerrahi

Kırma kusurları gözlük ve lenslerin dışında refraktif cerrahi teknikleri ile ...