Glokom (Göz Tansiyonu) Tedavisi
En sık görülen glokom tipidir. Bu tip glokomlu has...
Glokom yani göz tansiyonu, göz içerisindeki basıncın artmasıyla gelişen bir hastalıktır. Bu basınç görme sinirine baskı yapar ve görme işlevini etkiler, hatta görme kaybına bile neden olabilir. Glokom nedeniyle gözde oluşan hasar tedavi edilememektedir. Ancak hasarın daha fazla ilerlemesi veya artması önlenebilmektedir. Göz içi basınç düşürülürse, gözdeki hasar da engellenebilmektedir. Glokom seviyesine göre tedavi yöntemleri arasından hastaya uygun olanı seçilmektedir.
Glokom için birkaç farklı tedavi yöntemi mevcuttur. İlaç-damla tedavisi, lazer ile tedavi, glokom ameliyatı olarak tedavi yöntemleri sıralanabilir. Göz damlaları, bu hastalıkta ilk uygulanan ve genellikle hastalığı kontrol edebilen bir tedavidir. Düzenli olarak her gün kullanımı gerekmektedir. Ancak sürekli olarak kullanılan damlalar; kızarıklık, gözde batma ve yanma gibi yan etkiler ortaya çıkartabilmektedir. Aynı zamanda halsizlik, yorgunluk gibi semptomlar da gelişebilmektedir.
Glokom tedavisinde lazer kullanımı, üç farklı şekildedir. Açık açılı glokom tedavisinde lazer trabeküloplasti, dar açılı glokomun tedavisinde lazer iridotomi, bu iki lazer tedavisinin işe yaramadığı hastalarda ise lazer siklofotokoagulasyon uygulanmaktadır.
Glokom için bir diğer tedavi seçeneği de cerrahi işlemdir. Glokom ameliyatı sıklıkla uygulanmakta ve özellikle ilaçla tedavi sağlanamayan hastalarda başarılı olmaktadır.
Glokom ameliyatı, gözdeki basıncı düşürmek için uygulanan cerrahi bir müdahaledir. Glokom için ilaç ve lazer tedavilerinin yeterli olmadığı durumda cerrahi operasyona başvurulmaktadır. Glokom ameliyatı ile göz içerisindeki fazla sıvı drene edilir yani alınır, göz içerisindeki sıvı üretimi azaldığında da basınç azalmaktadır. Glokom ameliyatı lokal anestezi ile yapılmakta, bebek ve çocuklarda ise genel anestezi uygulanmaktadır.
Açık açılı glokom ameliyatı için trabekülektomi tekniği ile viskokanalostomi tekniği tercih edilebilir. Göz içerisindeki sıvıyı boşaltmak için, göze bir alet yerleştirilir ve bir kanal oluşturulur. Bu kanal aracılığı ile göz içindeki sıvı dışarı çıkartılır. Kapalı açılı (dar açılı) glokom ameliyatı için lazer iridotomi tekniği uygulanabilir. Burada gözün iris kımına bir delik açılarak, gözün arka kısmındaki sıvının ön kısma rahat geçmesi sağlanmaktadır. Sonrasında göz bandajlanarak ameliyat sona erer.
Glokom ameliyatı sonrası hastanın dikkat etmesi gereken noktalar anlatılır. Hasta göz tansiyonu ameliyatı sonrasında gözlerini ovuşturmamalı ve aşırı hareketlilikten korunmalıdır. Yaşlı insanların glokom ameliyatı sonrası iyileşmeleri daha uzun vakitler alabilir. Göz damlalarını düzenli şekilde kullanmak gerekmektedir. Doktor kontrollerini de aksatmamak önemlidir. Ameliyat sonrasındaki hafif yanma ve rahatsızlık hissi geçicidir, ancak ciddi ağrılar ve görme kaybı için mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.
Glokom ameliyatı için öncelikle hastanın göz damlaları kullanması ve göz tansiyonunun bu şekilde düşürülmesi beklenmektedir. Eğer hasta düzenli bir şekilde kullanmış ancak göz tansiyonuna bir etki edilememişse veya hasta damlaları düzenli uygulamamışsa ya da hasta oldukça yaşlıysa, glokom ameliyatı düşünülmektedir. Göz tansiyonu oldukça yüksek kişilere ve görme sinirleri oldukça etkilenmiş insanlara vakit kaybedilmeden glokom ameliyatı yapılmaktadır. Hastaların göz tansiyonunu düşürebilmek için kullandığı ilaçlar da yan etkilere neden olmakta ve kişileri bu yan etkiler de rahatsız edebilmektedir. Bu kişiler de ameliyat için uygundur.
Glokom ameliyatı, her ameliyat gibi riskler taşımaktadır. Çoğu hastanın başarılı sonuçlar aldığı bu ameliyatın güvenli olduğunu söylemek de mümkündür. Göz tansiyonu ameliyatının enfeksiyon, gözde kanama, gözde basınç artışı, görme kaybı gibi riskleri bulunmaktadır. Bunlar çok az karşılaşılan risklerdir ve uzman bir göz doktorunun yaptığı ameliyatta bu riskler en aza indirilmektedir.
Glokom ameliyatı aslında birkaç dakikalık bir işlemdir ancak ameliyat öncesi ve sonrası işlemler ile süre yaklaşık yarım saati bulabilir. Glokom ameliyatı çoğu insan için başarılı bir şekilde geçmektedir ancak glokomun tekrarlama riski de bulunmaktadır. Glokom ameliyatı gibi çoğu göz ameliyatlarında birkaç saat gözlem altında tutulduktan sonra hasta evine gidebilmektedir. Sonraki gün ve doktorun söyleyeceği zamanlarda tekrardan kontrole gidilir. Glokom ameliyatı sonrasında iyileşme süreci 2-3 haftayı bulmaktadır.Glokom ameliyatı ne kadar sürer?
Glokom ameliyatı zor bir ameliyat mı?
Glokom ameliyatı sonrası hastanede yatılır mı?
Glokom ameliyatı ne kadar zamanda iyileşir?
1
Göz tansiyonu yüksekliğine bağlı olarak görme sinirinin zarar görmesine glokom ...
Bebek ve çocuklarda nadiren görülür. 40 yaşını geçmiş olan kişilerde ...