Copyright © 2020 Bu sitede kullanılan tüm içeriklerin telif hakları "Prof. Dr. Zeki Tunç" a aittir.

Göz tansiyonunun tipine göre tedavi farklılık göstermektedir.

Açık Açılı Göz Tansiyonu Tedavisi

En sık görülen glokom tipidir. Bu tip glokomlu hastalara uygulanacak tedavi damla tedavisi, haplarla tedavi, lazer tedavisi, cerrahi tedavi şeklinde özetlenebilir.

Damla Tedavisi

prof-dr-zeki-tunc

Genellikle açık açılı glokomdaki ilk tedavi seçeneği göz damlalarıdır. Bu damlaların etki mekanizması iki türlüdür. Bazıları göz içindeki göz sıvısı üretimini azaltırlar. Diğerleri de göz sıvısının dışa akımını kolaylaştırmaya yöneliktir, ya trabeküler ağdan ya da skleradan dışa akımı hızlandırırlar.

Açık açılı glokom tanısı konmuş bir hastanın tedavisi ömür boyudur. Tansiyonun normalleşmesi durumunda ya da doktor vizit günü diye damlayı kesmek tamamen yanlış bir tutumdur. Damla ancak kullanıldığı sürece tansiyonu düşürür ve göz sinirini korur. Eğer bir göz damlası yeterince tansiyonu düşüremiyor ise ve görme alanında kötüleşme varsa, damla değiştirilir ya da ikinci bir damla ilave edilir.

Damla Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Tedavi ömür boyudur ve ara verilmemelidir. Tedavi saatlerine uyulması tedavinin başarısını arttırır. Damla gözün alt kapağı aşağı çekilerek göz ile göz kapağı arasındaki oluğa 1 yada 2 damla konur.Damla konduktan sonra 3 dakika kadar gözleri kapatmak damlanın hemen buruna akmasını önler yine bu amaçla burun kökü ile göz kapağının birleştiği noktaya parmakla bastırmak ta aynı işlevi görür. Eğer farklı bir ilaç daha damlatacaksanız ilk damladan sonra 5-10 dakika beklemek gerekir.

Damlaları kullanırken nefes darlığı, çarpıntı, göğüs ağrısı, bulanık görme gibi şikayetleriniz olursa doktorunuza başvurunuz.

Haplarla Tedavi

Damla tedavisine ilave olarak yada tek başına hap kullanımı gerekebilir. Haplar göz içi sıvısının salgılanma hızını azaltırlar ve göz tansiyonunu düşürürler.

Hapları kullanırken dikkat edilecek noktalar: Parmak uçlarında, dudaklarda, dil ucunda uyuşma, bulantı, iştahsızlık, sindirim bozuklukları, aşırı yorgunluk gibi durumlarda doktorunuza baş vurunuz.

Lazer Tedavisi

Medikal tedavi yeterince göz tansiyonunu düşüremezse hastaya lazer tedavisi veya cerrahi tedavi uygulanabilir. Lazer tedavisi trabeküler ağdan sıvı geçişini kolaylaştırır. Bu işlem için kullanılan enerji SLT(Argon-Laser Trabeküloplasti) veya SLT(Selektif Laser Trabeküloplasti) enerjisidir. Gerçekleştirilen lazer atışları ile trabeküler ağda atış noktalarında tahribat yaparak göz sıvısınındışa akım kolaylığı sağlanır. İşlem ameliyathane gerektirmez. Damla anestezisi ile göz uyuşturulur. 10 dakikakalık bir sürede hasta oturur pozisyondayken işlem tamamlanır. Tedavi sonrası geçici görme bulanıklığı oluşur. Ertesi gün kontrol yapılır ve göz tansiyonu ölçülür. Lazer sonrasında göz tansiyonu damlalarına bir süre devam etmek gerekir. Lazer işlemi daha sonra gerek olursa ileriki yıllarda tekrar yapılabilir.

Cerrahi Tedavi

Medikal tedavinin ve lazer tedavisinin başarılı olmadığı durumlarda cerrahi tedavi yapılır. Trabekülektomi operasyonu göz içi sıvısının dışa akışını kolaylaştırmak için yeni bir drenaj yolu oluşturmaktır. Operasyon lokal anestezi ile ameliyathane ortamında gerçekleştirilir. Trabeküler ağdan mikrocerrahi tekniği ile valfli bir delik açılır. Göz tansiyonu yükseldikçe valf dışarı su sızdırır, tansiyon normalleşince su dışarı çıkamaz ve bir denge oluşur. Operasyondan sonra bir kaç hafta süren bulanık görme, tansiyonun aşırı düşmesi, göz içi kanamaları gibi geçici problemler olabilir. Operasyondan sonraki yıllarda ise katarakt oluşması normal göze göre daha hızlanacaktır. Bazen operasyondan sonraki geç dönem problemi olarak, oluşturulan deliğin kapanması nedeniyle ikinci bir operasyon gerekebilir.

Kapalı Açılı Göz Tansiyonu Tedavisi

Göz tansiyonu aşırı derecede yükselerek 45 ile 60 mmHg basınçlarına ulaşır ve tansiyon kısa sürede düşürülmez ise kalıcı körlük meydana gelir. Acil tedavi gereklidir eğer mümkünse derhal lazer uygulanır. Lazer uygulanamıyor ise ağız ve damar yoluyla ilaçlar ile birlikte göz damlaları kullanılıp göz tansiyonu bir miktar düşürülerek lazer yapılabilecek duruma getirilir. Lazer tedavisi YAG lazer enerjisi ile yapılır ve iridetomi olarak isimlendirilir. İşlem 5-10 dakika kadar sürer. Önce damla ile anestezi yapılır ve hasta oturur pozisyondayken lazer ışınları iriste uygun bir yerde küçük bir delik açarak blokajı ortadan kaldırır. Daha sonra damla tedavisine devam edilir.

Etiketler:

122

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

01 Ocak 1961 Düzce doğumlu olan Zeki Tunç, 1979-1985 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakülte'sinde Tıp eğitimi aldı. Ardından Oftalmoloji İhtisasına, 1988 yılında Pierre et Marie Curie Üniversitesi PARIS Vl'da başladı. Daha sonra Necker ve Laennec Tıp fakültesi hastaneleri ve Centre National d'Ophtalmologie des Quinze Vingts PARIS'de asistanlık yaptı. Asistanlık dönemindeki üstün başarıları sayesinde PARIS XII Üniversitesi'nde "Chef de Clinique" olarak Refraktif Cerrahi (miyopi, hipermetropi ve astigmatizma tedavisi) sorumlusu olarak çalışmaya başladı. Ayrıca Prof. Dr. Zeki Tunç, Laser Eximer tedavisinin Fransada'ki öncüleri arasındadır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

glokom-ameliyati

Glokom Ameliyatı

Glokom yani göz tansiyonu, göz içerisindeki basıncın artmasıyla gelişen bir ...
                                                                                                                                                   

goz-tansiyonu-nedir

Glokom (Göz Tansiyonu) Nedir?

Göz tansiyonu yüksekliğine bağlı olarak görme sinirinin zarar görmesine glokom ...