Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı
Gözyaşı üst kapaktan salgılanır ve aşağı doğru aka...
Yaşlanmayla birlikte ciltte meydana gelen kırışıklık ve sarkmalar kişileri rahatsız etmeye başlayacaktır. Özellikle kadınlar için güzel görünmenin önemi erkeklere oranla daha fazladır. Bu yüzden birçok kadın yaşın ilerlemesi ile birlikte oluşan kırışıklık ve sarkmalara çözüm yolları aramaktadır. Günümüzde artan estetik ameliyatları arasında en çok burun, göğüs, dudak ve göz kapağı cerrahisi yer almaktadır. Yaşlanmanın en çok belli olduğu yer göz çevresidir. Bunun nedeni ise göz kapaklarının oldukça ince derili ve hareketli bir yapıya sahip olmasıdır. Göz kapağında oluşan kırışıklık, sarkma ve torbalanma gibi problemler genellikle yaşlanmaya bağlı olarak görüldüğü gibi kalıtsal veya gözün fazla yorulmasıyla da oluşabilmektedir. Özellikle alt göz kapağında oluşan torbalanma, kişilerin yorgun bir yüz ifadesine sahip olmasına neden olacaktır. Göz kapağında meydana gelen kırışıklık ve sarkmalar ise yalnızca göz kapağı cerrahisi ile düzeltilebilmektedir.
Göz kapağı cerrahisi yalnızca yaşlanmanın verdiği etkileri düzeltmek amacıyla değil, çocuklarda erken dönemde meydana gelen göz kapağı düşüklüklerinde de kullanılan bir yöntemdir. Çocuklarda oluşan göz kapağı düşüklükleri ileriki dönemlerde görme yetilerinin bozulmasına ve göz tembelliğine neden olmaktadır. Dolayısıyla özellikle çocuklarda erken müdahale ile gözde oluşacak ciddi sorunların da önüne geçilmiş olacaktır. Tüm bu bilgileri ışığında, göz kapağı cerrahisi hakkında merak ettiğiniz soruların cevaplarını detaylarıyla bulabileceğiniz makalemize, gelin birlikte göz atalım.
Özellikle 30 yaşını geçmiş ve gözlerinde kırışıklık, sarkma ve gözaltında torbalanma meydana gelen herkes göz kapağı cerrahisi için uygundur. Elbette cerrahi öncesi yapılacak muayene ve ameliyat olmak için sağlık problemi bulunmayan tüm bireyler bu ameliyatı rahatlıkla yaptırabilirler.
Göz kapağı cerrahisinden önce doktorunuzla yapılacak birebir görüşmelerde ve muayene sonrasında ameliyat için herhangi bir engel olup olmadığı netleştirilir. Göz kapağı kolay bir ameliyat gibi görünse de, görme organı olduğu için hafife alınmamalıdır. Ameliyata hazırlan hastaların aspirin kullanıyor ise, ameliyattan 10 gün önce kullanım ara vermesi gerekir. Bunun yanı sıra E vitamini kullanımı ve bitkisel çayların kan sulandırıcı etkisi olduğundan, ameliyattan 1 hafta önce ara vermek gerekmektedir.
Bunun dışında hipertansiyon, göz tansiyonu, göz kuruluğu ve tiroit gibi hastalıkları bulunan kişilerin ameliyatları risk altında olduğundan, ameliyat öncesinden rahatsızlıklarını mutlaka doktorla paylaşmaları gerekmektedir.
Göz kapağı cerrahisi hastaların tercihine göre lokal veya genel anestezi altında yapılabilmektedir. Ameliyat sırasında hem üst hem de alt göz kapağında işlem yapılacaksa toplam 2 saat’lik bir sürede işlem tamamlanmaktadır. Bunun dışında yalnızca üst kapakta yapılacak işlem 30-45 dakika arasında tamamlanır. İşlem sırasında göz kapağında buluna doğal çizgilerden kesi atılarak fazla yağ, deri ve kas dokusu çıkartılarak işlem tamamlanır. Ameliyat sırasında dikiş atılıp atılmaması tamamen kullanılan yönteme göre değişkenlik göstermektedir.
Göz kapağı cerrahisi gerçekleştirilen hastalar genellikle yanı gün içersinde taburcu edilmektedir. Ameliyat sonrasında hastalar genel olarak bir ağrı hissetmezler fakat gözde yanma, yaşarma ve kuruluk hissi yaşamaları oldukça normaldir. Bunun dışında göz kapaklarında ameliyata bağlı morarma ve şişlik oluşabilmektedir.
Bu yüzden ameliyat sonrasında yüksek yastıkta yatmalı ve gözlere soğuk uygulama yapılmalıdır. Doktor tarafından verilen göz pomadı ve damlaların, ameliyat sonrasında düzenli bir şekilde kullanılması gerekir. Dikişler genel olarak ameliyattan 7 gün sonra alınır ve hasta 1 hafta sonra işine geri dönebilmektedir. Ameliyattan sonra yaklaşık 1 hafta kadar gözlere makyaj yapılması enfeksiyon kapma riskine karşın tavsiye edilmemektedir. Bunun dışında gözleri yormadan kitap okuma, televizyon izleme ve bilgisayar kullanma gibi aktivitelerin yapılmasında hiçbir sorun bulunmamaktadır.
Her ameliyatta olduğu gibi, göz kapağı cerrahisinde nadirde olsa birtakım riskler bulunmaktadır. Göz kapağı cerrahisi riskleri ise şu şekilde sıralanmaktadır;
118
Gözler insanların gördükleri ve onları görenler için oldukça önemlidir. Bu ...
Normal şartlar altında üst göz kapağının dış kısmında yer alan ...