Copyright © 2020 Bu sitede kullanılan tüm içeriklerin telif hakları "Prof. Dr. Zeki Tunç" a aittir.

Göz altı şişliği olarak ifade edilen göz altı torbaları çok sık rastlanılan bir cilt sorunudur. Gözün hemen alt kısmında oluşan bu keseler özellikle gözün hemen altında şişkinlik olarak kendini göstermektedir. Göz altı morluklarına da yol açan bu şişkinlikler kişilerin yorgun ya da yaşlı gözükmesine yol açabilmektedir. Bu nedenle büyük bir cilt sorunu haline dönüşebilmektedir.

Göz çevresindeki ve cilt dokusu ince ve oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Bu nedenle pek çok etkenden ve Göz Torbalarının Oluşum Nedenleri ile ilişkili olarak bu keseler ve morarmalar ile karşı karşıya gelmek mümkündür.

Göz altı Torbaları Neden Oluşur?

Göz Torbalarının Oluşum Nedenleri arasında yaş ilk olarak ele alınan unsurdur. Yaşlanmanın ilk etkileri göz çevresinde kendini göstermektedir. Yaşın ilerlemesi ile birlikte gözaltlarında torbalanmalar gözükebilir. Yaşlanmaya bağlı olarak gelişen bu tabloda, göz kapaklarındaki destekleyici kasların ve göz çevresindeki dokuların zayıflayarak gevşediğini söyleyebiliriz.

prof-dr-zeki-tunc

Gözlere ve göz kapaklarına destek görevi gören yağ bezlerindeki gevşemeler sonucunda da ciltte aşağı doğru bir sarkma oluşur. Bu sarkmalardaki boşluklara sıvıların birikmesi sonucunda da şişkinlikler kendini torba şeklinde göstermektedir.

Göz altı torbalarının oluşumunu hızlandıran pek çok etken bulunduğunu söylemek mümkündür. Yaşlı ve yorgun bir ifadeye neden olan bu torbalar uykusuzluk, yorgunluk, genetik faktörler, ilaç reaksiyonları ve aşırı tuzlu tüketimine bağlı olarak gelişen sıvı tutulması gibi nedenlerden kaynaklı da ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca fiziki stres, ağlama, egzama, hormonal düzensizlikler, ısı değişiklikleri, burun ve solunum sorunları, düzensiz ya da kötü beslenme alışkanlıkları ve uyku bozuklukları da göz altı torbalarının oluşmasına neden olan önemli faktörler içerisindedir.

Bazı durumlarda Göz torbalarının oluşum nedenleri incelendiğinde bu torbalar ciddi bir hastalığın habercisi olabildiğini de söyleyebiliriz. Özellikle şişkinlikle birlikte şiddetli ve sürekli geçmeyen kızarıklık, kaşıntı ya da ağrı durumları bu tabloya eşlik ediyorsa muhakkak bir hekime başvurulması gerekmektedir. Ayrıca bacaklar ve vücudun başka bölümleri de bu şikayetlere eşlik ediyorsa böbrek, tiroid problemleri gibi bu hastalıklar temel neden olabilmektedir.

Göz altı torbalarının oluşumları incelendiğinde genellikle beslenme şeklinin de etkili rol oynadığını söyleyebiliriz. Yukarıda da bahsedildiği gibi aşırı tuz tüketimi alışkanlığı olan bireylerde zaman içerisinde vücutta fazla oranda tuz birikmektedir. Bu tuzlar ise böbrekleri yormakta ve dolaylı olarak bir takım hastalıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu sorunların ya da hastalıkların içerisinde de göz altı torbaları yer almaktadır. Bu nedenle göz torbalarının oluşum nedenleri arasında beslenme alışkanlığı oldukça önemlidir.

Demir eksikliği, cildin elastikiyetinin kaybolması, sinüs enfeksiyonları, alerjik rinit, gıda ve toz alerjileri de göz altı torbalarının oluşmasında etkili rol oynamaktadır. Aşırı kafein tüketen kişilerin de göz altı morlukları ve şişkinlikleri ile başbaşa kaldığını söylemek mümkündür. Bu nedenle aşırı kafein tüketiminden kaçınılması gerekmektedir.Ayrıca hormonal düzensizliğin fazla olduğu gebelik sürecinde de gözaltlarında aşırı şişkinlikler, morarmalar ya da torbalanmalar gözükebilir. Bu süreç içerisinde gebe kişinin bol su tüketimine ve doğru beslenmeye dikkat ederek düzenli bir uyku planına sadık kalması gerekmektedir.

Göz Altı Torbaları Nasıl Geçer?

Göz altı torbaları yani şişkinlikleri estetik açıdan pek çok kişiyi rahatsız etmektedir. Bu torbalar çok ciddi olmadıkça ve bir hastalıktan kaynaklanmıyorsa tedavi gerektirmemektedir. Ancak tedavi haricinde uygulanacak yöntemler ışığında torbaların şişkinlik seviyelerini en aza indirmek mümkündür. Bu yöntemlere geçmeden önce Göz torbalarının oluşum nedenleri ele alınmalıdır.

Eğer uykusuzluktan kaynaklanan bir şişkinlik ise; uyku düzeninin sağlanması gerekmektedir. Geceleri yeterli oranda uyuyan kişilerin daha az göz altı torbası şikayeti olduğunu görülmektedir. Çoğu yetişkin birey için ortalama uyku saati yaklaşık olarak 7 ila 8 saat arasıdır. Bu süre en ideal uyku süresidir. Bu süre içerisinde verimli uyku uyumak gerekmektedir. Böylece yeterli oranda uyuyarak göz altı şişkinliklerinin giderilmesi sağlanmaktadır. Uyku esnasında başın hafif bir şekilde dik tutulması önemlidir. Şişkinliğin giderilmesi için birkaç gün ek yastık kullanılması ya da yastığın yükseltilerek yatılması tavsiye edilir. Bu yöntem ile uyumak göz altında sıvı birikiminin de önüne geçmektedir.

Göz altı torbalarına soğuk kompres uygulamaları yapılabilir. Bu kompreslerin etkisini tam anlamı ile gösterebilmesi için 10 – 15 dakika boyunca göz üzerine uygulanması önemlidir. Böylece daha etkin bir sonuç elde etmek mümkündür. Soğuk su ile hazırlanmış ya da ıslatılmış bu kompresler göz altındaki kasların sıkılaşmasına yardımcı olmaktadır. Tuzlu beslenen kişilerin besinlerinde kullandıkları tuz oranını düşürmeleri gerekmektedir. Bu esnada bol su içerek cildin daha sıkı ve yumuşak olmasını sağlayabilirler. Sağlıklı beslenmek de diğer bir koşuldur. Tüm cilt sorunlarının beslenme ile direkt ilişkili olduğu unutulmamalıdır.

Beslenme alışkanlıklarının değişmesi ile birlikte başta göz altı torbalarının ve diğer cilt sorunlarının daha iyi sonuçlar vererek iyileşme göstereceğini söyleyebiliriz.

Eğer torbalar görünüm itibari ile büyük bir rahatsızlığa ve şikayetlere neden oluyorsa tıbbi ve cerrahi işlemler ile tedavi edilebilir.

Etiketler:

177

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

01 Ocak 1961 Düzce doğumlu olan Zeki Tunç, 1979-1985 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakülte'sinde Tıp eğitimi aldı. Ardından Oftalmoloji İhtisasına, 1988 yılında Pierre et Marie Curie Üniversitesi PARIS Vl'da başladı. Daha sonra Necker ve Laennec Tıp fakültesi hastaneleri ve Centre National d'Ophtalmologie des Quinze Vingts PARIS'de asistanlık yaptı. Asistanlık dönemindeki üstün başarıları sayesinde PARIS XII Üniversitesi'nde "Chef de Clinique" olarak Refraktif Cerrahi (miyopi, hipermetropi ve astigmatizma tedavisi) sorumlusu olarak çalışmaya başladı. Ayrıca Prof. Dr. Zeki Tunç, Laser Eximer tedavisinin Fransada'ki öncüleri arasındadır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

goz-alti-torbasi-tedavisi

Göz Altı Torbası Tedavisi

Göz altı torbası tedavisi, çeşitli yöntemler kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Yöntemler arasından ...