Copyright © 2020 Bu sitede kullanılan tüm içeriklerin telif hakları "Prof. Dr. Zeki Tunç" a aittir.

Görme; kaynağından çıkan ışınların çevremizdeki nesnelere çarparak insan gözüne ulaşması sonucunda gerçekleşmektedir. Göz merceğinde bulunan kırıcılar; kornea ve lenstir. Birakım nedenlerle bazı insanlarda kırılma problemleri yaşanabilmektedir. Hipermetrop ise yakındaki cisimlerin görülmesinde kırılma fonksiyonunun deformasyonu olarak tanımlanmaktadır. 

Hipermetrop yakındaki cisimlerin görülmesini engelleyen bulanıklığın yaşandığı önemli bir göz problemidir. Hipermeterop problemi yaşayan kişinin günlük yaşamı olumsuz etkilenmekte ve tedavi edilmediği taktirde ise yakındaki cisimlerin hiç görülememesine neden olabilmektedir.

prof-dr-zeki-tunc

Halk arasında yakını az görme uzağ iyi görme olarak da tanımlanan hipermetrop; çocuklarda görüldüğünde göz tembelli ve göz kayması problemlerine de neden olabilmektedir. Bu nedenle çocuklarda tanısı konulan hipermetrop problemleri çok daha dikkatli bir şekilde kontrol altında tutulmalıdır.

Hipermetrop Türleri Nelerdir?

Hipermetrop derecelendirme oranlarına göre çeşitlendirilmekte ve üç çeşite ayrılmaktadır; 

  • Hafif (basit) hipermetropi; 2 dereceden az problemlerdir. 
  • Orta hipermetropi; 2 ila 5 derece arasındaki problemlerdir.
  • Yüksek hipermetropi; 5 dereceden yüksek problemlerdir.

Hipermetrop Nasıl Olur?

Hipermetrop problemi toplumda sık karşılaşılan göz problemleri arasındadır. Genetik faktör hipermetropa neden olması ile birlikte; yeni doğan bebeklerin hipermetrop problemi 3 dereceye kadar normal kabul edilmektedir. Ancak bu durumun normal kabul edilebilmesi için  iki göz arasındaki derecelerin aynı olması gerekmektedir.

Bununla birlike annenin gebelik döneminde sigara kullanması ya da düşük doğum ağırlığı da hipermetrop probleminde neden olabilmektedir. Günümüzde ileri yaşlardaki insanlarda da hipermetrop görülmesi oranı yüksektir. Bu problemin tedavisinde özellikle son 20 yıldır farklı yöntemler denenmekte ve bu yöntemler ile başarılı sonuçlar elde edilmektedir. 

Belirtileri Nelerdir?

Hipermetrop problemi belirtilerinin başında yakındaki nesnelerin görülmemesi bulunmaktadır. Aynı zamanda;

  • Şaşılık
  • Baş ağrısı
  • Gözlerde ağrı
  • Görmede zorluk da hipermetrop problemi yaşayan hastaların şikayetleri arasındadır. 

Hipermetrop Tedavisi

Hipermetrop tedavisi öncesinde ayrıntılı bir göz muayenesi ve birtakım tetkikler süreci ile tanı konulmaktadır. Problemin derecesine bağlı olarak kontakt lens ya da gözlük tedavisi uygulanmaktadır. Ancak lens ve gözlük bazı hastalar için uygun y ada yeterli olmayabilmektedir. Bu durumda da refraktif cerrahi yöntemleri ile hipermetrop problemi tedavi edilebilmektedir.

Hipermetropinin Cerrahi Tedavisi

Günümüzde hipermetrop cerrahisinde genellikle cerrahi dışı yöntemler uygulanıyor olsa da ileri derecede hipermetrop problemi olan ve cerrahi dışı tedavi yöntemlerinin fayda sağlamadığı hastalarda cerrahi yöntemlere başvurulabilmektedir. Hipermetrop probleminin cerrahi tedavisinde; 

  • İnsizyonel cerrahi
  • Termokeratoplasti
  • Lameller Keratplasti
  • Excimer Lazer
  • Lens Extrasksyonu
  • Fakik IOL İmplantasyonu 

yöntemlerine başvurulabilmektedir. 

Bu yöntemlerden her birinde kornea bölgesinde bulunan kırılma probleminin giderilerek görme yetisinin iyileştirilmesi hedeflenmektedir. Hipermetrop probleminin cerrahi tedavisi öncesinde alanında uzman cerrahlar tarafından ayrıntılı bir göz muayenesi uygulanmakta ve hangi yöntemin uygulanması gerektiğine tedavi planlaması sürecinde karar verilmektedir.

Bunlar da ilginizi çekebilir


lasik-ile-hipermetrop-tedavisi

Lasik ile Hipermetrop Tedavisi

Sağlıklı fonksiyonlara sahip olan bir göz yapısı, değişik uzaklıklarla algılanan ...