Copyright © 2020 Bu sitede kullanılan tüm içeriklerin telif hakları "Prof. Dr. Zeki Tunç" a aittir.

Astigmatlı hasta, ne uzağı ne de yakını net görebiliyor. Onlar için tüm görüntüler flu. Astigmatın bir türü var ki bu sorun gözlük ya da diğer tedavi seçenekleriyle ortadan kaldırılamıyor. Buna düzensiz astigmat ya da keratokonüs adı veriliyor. Bu inatçı astigmatı önce plastik halkayla tedavi eden Prof. Dr. Zeki Tunç, öncülüğünü yaptığı yöntemi bir adım ileriye taşıdı. Bu tedaviyle amaç, gözlükle konforlu görüş sağlamak. Erken dönemde tedavi edilen hastalar ise gözlük kullanmıyor. Önce göze özel bir lazerle tünel açıyor daha sonra halkayı yerleştiriyor. Tunç, bu yöntemle tedavinin kolaylaştığını ve daha güvenilir hale geldiğini belirtiyor. Korneadaki tünel, 'Femto Second Laser' adı verilen lazerle yapılıyor. Tunç, tüneli yapmak için ihtiyaç duyduğu lazerin parametrelerini Alman mühendislere anlatmış. Son bir yıldır, diğer göz hastalıklarının tedavisinde de kullanılan bu lazeri mühendisler, Tunç'un istediği parametrelere göre ayarlamışlar. Tunç, bu yöntemi son bir yıldır 20 gözde uygulamış. Her uygulama için Alman mühendisler lazerin parametresini ayarlamak için Türkiye'ye geliyor.

'Sadece plastik bir halkayla tedavisi imkansız olan düzensiz astigmat nasıl düzeliyor?' diye sorduğumuzda Anadolu Sağlık Merkezi Johns Hopkins Hospital Göz Departmanı Başkanı Prof. Dr. Zeki Tunç, yanıtlıyor: 'Kornea kubbe şeklindedir. Bu hastalıkta yamuk yumuk bir kubbe halini alır. Ama biz korneaya iki tarafından ona uygun çaptaki halkaları taktığımız zaman korneada bir homojenleştirme yapılıyor. Bozuk olan kubbe yapısı, düzgün bir kubbe yapısına dönüşüyor. Hastalığa rağmen hasta düzgün görmeye başlıyor. Bazı hastalar gözlük takmadan bile yaşamını devam ettirebiliyor.'

Tunç, yeni yöntemin avantajları hakkında da bilgi verdi: 'Femto Second Laser kullanarak halka tedavisinde daha başarılı bir adıma geçtik. Özelliği çok kısa sürede, yani saniyenin binde biri gibi çok kısa sürede dokunun içerisinde bir etkileşim yaparak istediğimiz derinlikte, genişlikte ve boyda tünel oluşturabiliyoruz. Burada hata payı sıfır. Açtığımız tünele halkayı yerleştiriyoruz. Daha önce korneanın içeisine tüneli mekanik tekniklerle açıyorduk. Bu zor bir işlemdi. Lazerle bu işlemi kolaylaştırdık.' Tunç'un öncülüğünü yaptığı yeni yöntem başka meslektaşları tarafından da uygulanıyor. Her iki yöntemin de geri dönüşümü var. Hasta istediğinde halka çıkartılabiliyor.

Astigmat Nedir?

Miyopi, hipermetropi ve astigmat gözde kırma kusurlarıdır. Astigmat, gözün dikey ekseniyle yatay ekseni arasında kırma gücünün farklı olmasından kaynaklanıyor. Astigmat, hastanın nesneleri daha uzun ya da daha kısa görmesine neden olur. Cisimlerin boyutlarında bir farklılık oluşur. Flu görmeye de neden oluyor. Astigmatlı hasta, ne uzağı ne de yakını net görebilir.

Prof. Dr. Zeki Tunç, düzensiz astigmat hakkında bilgi verdi:

Bu hastalık kendiliğinden oluşuyor. Genelde 20'li yaşlarda ortaya çıkıyor. Bir gözde daha fazla oluyor. Zaman içerisinde ilerleyici bir özelliğe sahip. Zamanla görme azalıyor. Hasta artık okumada, çevreyi görmede ciddi zorluklar yaşıyor.

Yorgunluğa ve baş ağrısına neden oluyor. Bu nedenle önce nöroloji uzmanlarına giden hastalar var. Astigmat ortadan kaldırıldığında baş ağrısı da azalıyor.

Etiketler:

119

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

01 Ocak 1961 Düzce doğumlu olan Zeki Tunç, 1979-1985 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakülte'sinde Tıp eğitimi aldı. Ardından Oftalmoloji İhtisasına, 1988 yılında Pierre et Marie Curie Üniversitesi PARIS Vl'da başladı. Daha sonra Necker ve Laennec Tıp fakültesi hastaneleri ve Centre National d'Ophtalmologie des Quinze Vingts PARIS'de asistanlık yaptı. Asistanlık dönemindeki üstün başarıları sayesinde PARIS XII Üniversitesi'nde "Chef de Clinique" olarak Refraktif Cerrahi (miyopi, hipermetropi ve astigmatizma tedavisi) sorumlusu olarak çalışmaya başladı. Ayrıca Prof. Dr. Zeki Tunç, Laser Eximer tedavisinin Fransada'ki öncüleri arasındadır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

anneyiz-biz-dergisi

Anneyiz Biz Dergisi

01 Ocak 1961 Düzce doğumlu, 1979 yılında Manisa Salihli Lisesi'nden ...
                                                                                                                                                                         

havada-kar-kokusu-var

Havada Kar Kokusu Var

30 Yaşında Kayağa, 40 Yaşında Boarda Başladım Kayağa Fransa Alpler'inde başlayan ...