Copyright © 2020 Bu sitede kullanılan tüm içeriklerin telif hakları "Prof. Dr. Zeki Tunç" a aittir.

 

 

Katarakt gözün şeffaf lensinin saydamlığını kaybetmesidir. Çoğunlukla 55 -60 yaş üstündeki kişilerde yaşlanmaya bağlı olarak katarakt gelişebilir. Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek miyoplarda, güneşten yansıyan ultraviyole ışınları fazla maruz kalanlarda, üveit gibi çeşitli göz hastalıklarında ve bazı sistemik hastalıklarda daha erken yaşlarda katarakt ortaya çıkabilmektedir.

Göze gelen darbelerde ya da daha önce geçirilen göz ameliyatlarında çok daha hızlı bir şekilde katarakt ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca yeni doğan bebeklerde konjenital katarakt ortaya çıkabilir. Konjenital kataraktın en sık nedeni anne karnında geçirilen herhangi bir enfeksiyonun lensin metabolizmasını bozması veya genetik ve metabolik hastalıklar katarakt oluşturabilmektedir.

Katarakt, küçük aletler yardımıyla mikroskop altında yapılan bir mikro cerrahi işlemdir. Katarakt ameliyatının amacı, matlaşan göz içi merceğin yerine yapay ve şeffaf olan yeni bir merceğin yerleştirilmesidir. Böylelikle katarakta bağlı görme kaybı giderilmektedir.

prof-dr-zeki-tunc

 

katarakt-fakoemulsifikasyon

 

Katarakt Ameliyatında Hangi Teknikler Kullanılır?

Fakoemülsifikasyon tekniği ile hastalar dikişsiz, iğnesiz ve pansumansız ameliyat olabilirler. Göze iğne yapılmadığı için göz ve çevresinde doku zedelenmeleri, ağrı ve kanama olmamaktadır. Dr. Zeki TUNÇ damla ile katarakt operasyonuna Fransa'da başlamış tecrübeli nadir cerrahlardandır. Uzman kişinin elinde operasyon sonrası görme fonksiyonu daha hızlı düzelmekte hatta operasyondan hemen sonra normale yakın görüş derhal başlamaktadır.

Katarakt ameliyatında, iğne yapmadan damla ile göz uyuşturulur ve hasta heyecanlanmasın diye sakinleştirici verilir. Dikiş gerektirmeyecek küçük bir delikten göze girerek Fakoemülsifikasyon tekniğiyle katarakt eritilerek alınır. Çıkarılan kataraktın yerine göze 2-3 mm den girebilen ve gözün içinde açılan katlanmış lens (IOL) yerleştirilir. Dr Zeki TUNÇ'un uygulamasında ameliyat sonrası gözünüzün kapalı kalması gerekmemektedir. Kontroller doktorunuz tarafından ameliyat sonrası ertesi gün ve beşinci gün ihtiyaca göre belirlenerek yapılmaktadır.

Katarakt Ameliyatı Öncesi

Katarakt operasyonundan önce detaylı bir göz muayenesi ile hastanın görmesini azaltan başka bir hastalık olup olmadığı araştırılmalıdır (Glokom, Makula dejenerasyonu, Retinal hastalıklar vb.).

Katarakt operasyonu öncesi biyometri ölçümü ile hastaya operasyon esnasında takılacak göz içi merceği (lens) tespiti yapılır. Bu oldukça hassas bir ölçümdür çünkü operasyondan sonra hastanın gözlüksüz uzağı görmesini ya da Multi Fokal lens sayesinde hem uzağı hem yakını görmesini bu muayene sağlamaktadır. Hassas ve önemli olduğundan biyometri ölçümü Dr. Zeki TUNÇ tarafından gerçekleştirilir.

Hasta kan sulandırıcılar kullanıyor ise bunu mutlaka doktoruna bildirmeli bazen bir hafta önce kan sulandırıcılarını kesmek gerekebilir. Eğer kan sulandırıcıyı kesmek hayati risk teşkil ediyorsa Dr. Zeki TUNÇ katarak operasyonunu kan sulandırıcıyı kesmeden yapabilir ve bu tekniği uygulayabilen nadir cerrahlardan birisidir.

Hastaya bir veya iki gün önceden bazı damlaların başlaması önlem açısından faydalı olur, bu damlaları doktorunuz size bildirecektir.

Damla ile genel anestezi olmadan cerrahi gerçekleştirileceğinden, ameliyat sabahı çok hafif kahvaltı yapılabilir ve varsa yüksek tansiyon ilacı içilebilir. Tüm bu önemli konular, ameliyat öncesi genel muayene esnasında doktorla konuşulmalıdır.

 

katarakt-ameliyati-oncesi

 

 

Katarakt Ameliyatı Sonrası

Katarakt ameliyatı sonrası hasta kısa bir süre dinlenip pansumansız evine dönebilir ve gözü de görmeye başlamıştır. Aynı gün 1 ay sürecek damla tedavisine başlanır. Ameliyatlı gözü ovalamamak ve üstüne 2-3 hafta yatmamak gereklidir. Hastaların %98’inin ameliyat sonrasında uzak gözlüğüne ihtiyacı ya da bağımlılığı kalmaz sadece okuma gözlüğü kullanırlar, bu gözlük de operasyondan 1 ay sonra verilir. Multi Fokal IOL takılanlar ise yakını ve uzağı gözlüksüz görebilirler veya sadece dinlendirici bir gözlüğe ihtiyaç duyabilirler.

Yaşlılarda Katarakt Ameliyatı Riskleri

Katarakt bilindiği gibi daha çok 40 yaşından sonra ortaya çıkan bir göz problemidir. Çoğunlukla da daha yaşlı insanlar katarakt ameliyatı olmaktadır. En yaygın görülen risk, kataraktın ilerlemesine bağlı sertleşmesi ve buna bağlı olarak temizlenmesinin zorlaşmasıdır. Bazen de kişilerin sırt üstü yatmaları bir problem teşkil edebilmektedir. Ancak bunlar çözümü olan problemlerdir. Asıl önemli olan riskler ameliyatla birlikte göz içi basıncının artması nedeniyle glokom gelişmesi veya göz etrafındaki dokularda hasar meydana gelmesidir. Bu konuda uzman bir göz doktorunun katarak ameliyatını yapması, bu riskleri en aza indirecektir.

İleri yaştaki insanların katarakt ameliyatı olması, daha uzun iyileşme süreçlerini beraberinde getirebilmektedir. Enfeksiyon gibi komplikasyonların riski de genç yaştaki hastalara göre daha fazladır. Katarakt ameliyatı olan birçok kişi olumlu sonuçlar ile ayrılmaktadır.

Katarakt ameliyatı kaç saat sürer?

Ameliyat süresi kataraktın yoğunluğuna ve tipine göre değişmekle birlikte ortalama 10 ile 15 dakika kadar sürmektedir. Ancak ameliyat öncesi göz hazırlığı ve ameliyat sonrası dinlenme süreleri dahil olmak üzere hastanın yaklaşık 2 saati hastanede geçirmesi gerekmektedir.

Katarakt ameliyatında hasta acı duyar mı?

Katarakt ameliyatında hasta herhangi bir acı hissetmez. Damla ile göz uyuşturulmakta, işlem yapılırken hasta bir şey hissetmemektedir. Hastanın çok telaşlı olduğu durumlarda hastaya sakinleştirici verilmesi de mümkündür.

Katarakt ameliyatı başarı oranı

Katarakt tedavisinde cerrahi operasyon tek seçenek olarak görülmekte ve başarı oranı %95’e varmaktadır. Hastanın memnuniyetinin yüksek olduğu bir ameliyat türüdür.

Çok ilerlemiş katarakt ameliyatın başarısını etkiler mi?

Elbette, ileri evredeki kataraktın tedavisinde cerrahi operasyonun hem riskleri hem de süresi uzayabilmektedir.

İkinci kez katarakt ameliyatı olur mu?

Kişinin kendi göz içi merceği çıkartılmış ve yapay bir mercek yerleştirilmiş olacağı için tekrardan katarak hastalığı oluşmamaktadır. Katarakt tedaviden sonra tekrar etmez ve ikinci bir ameliyata gereksinim duyulmaz.

Etiketler:

131

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

01 Ocak 1961 Düzce doğumlu olan Zeki Tunç, 1979-1985 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakülte'sinde Tıp eğitimi aldı. Ardından Oftalmoloji İhtisasına, 1988 yılında Pierre et Marie Curie Üniversitesi PARIS Vl'da başladı. Daha sonra Necker ve Laennec Tıp fakültesi hastaneleri ve Centre National d'Ophtalmologie des Quinze Vingts PARIS'de asistanlık yaptı. Asistanlık dönemindeki üstün başarıları sayesinde PARIS XII Üniversitesi'nde "Chef de Clinique" olarak Refraktif Cerrahi (miyopi, hipermetropi ve astigmatizma tedavisi) sorumlusu olarak çalışmaya başladı. Ayrıca Prof. Dr. Zeki Tunç, Laser Eximer tedavisinin Fransada'ki öncüleri arasındadır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

fako-ile-katarakt-tedavisi

Fako ile Katarakt Tedavisi

Vücut sağlığımız bizler için hayatta en değerli hazinemiz diyebiliriz. Vücudumuzda ...
                                                                                                                                 

katarakt-doktoru-nasil-secilir

Katarakt Doktoru Nasıl Seçilir?

Katarakt doktoru tercih edilirken alanında tecrübeli bir uzmana başvurulması önerilmektedir. ...