Tunç Tekniği
Beyinde Gazi Yaşargil... Kalpte Mehmet Öz... ...
Tamamen ortadan kalkıyor. Katarakt ameliyatı olduktan sonra tekrar katarkt gelişmez fakat gözün içinde ince bir zar vardır. Bu zarın içerisine mercek yerleştiririz.
Zaman içerisinde bu zarda hücreler birikip opaklaşmaya neden olur. Oradaki hücrelerin lazerle temizlenmesi lazım. Bu çok basit bir işlemdir. Bu olay kimilerinde 6 ay sonra olur kimilerinde 3 yıl sonra olur, kimisinde ise hiç olmaz.
1997 'de Paris’den Türkiye'ye geldim ve Fransa'da 2-3 yıldır zaten uyguladığımdan, bütün hastalarımı damlayla kataraktameliyatı yapıyorum. O yıllarda Türkiye'de pek bilinmiyordu, Fransa'da ise yeni yeni başlamıştı.Ben 1995-96 yıllarında Fransa'da ilk damlayla katarakt operasyonuna başlayanlardandım. Buraya geldiğimden beri de bütün hastalarıma damlayla katarat ameliyatı yapıyorum ve hastalarım bu durumdan çok memnunlar özellikle iğne fobisi olanlar. Böylece ameliyattan sonrapansumana da ihtiyaç olmuyor ve hasta ameliyatlı gözüyle görerek evine dönebiliyor.
Bu eski tekniklerde geçerli. Oysaki şimdiki dikişsiz Fako tekniğinde, hemen katarakt olduğu anda yapmakta fayda var. Çünkü çok sertleşmeden yapıldığında daha kolay çıkartılıyor. Modern katarakt cerrahisi, ultrasonla yapılan Fako tekniğinde dikişsiz ya da dikişli ameliyat yapılır. Ama başarılı bir katarakt cerrahisinde dikişsiz bir ameliyat başarıdır.
Katarak ameliyatı aslında hastanın gözünde varolan opaklaşmış lensin çıkartılmasıdır. Gözlük atma operasyonu değildir. Eğerki ameliyat başarılı bir şekilde yapılırsa, yapılan mercek hesabı hastaya uygun düşmüşse hastanın uzağı görmek için gözlük takması gerekmez. Ancak dinlendirici bir gözlük ihtiyacı olabilir. Yakın için ise monofokal lens takılanlara yakın gözlüğü gerekiken multifokal lens takılanlara yakın ve uzak gözlüğü gerekmez..Genelde benim hastalarımın yüzde 95'inde uzak gözlüğüne ihtiyaç duymazlar, multifokallerde bu oranım daha da yüksektir.
Şu andaki modern Fako cerrahisi ultrasonla yapılıyor. Benim üzerinde çalıştığım lazerlekatarakt ameliyatı için çalışmalar devam ediyor. Bazı durumlarda lazerle de katarakt ameliyatını yumuşak kataraktlarda başarılı bir şekilde uyguladım. Bir Amerikan katarakt cerrahisi firmasının gelişim ve araştırmadan sorumlu doktorlarından birisiyim. Geliştirdiğim yeni bir lazer probu var. Bunun anlamı ise göze uygun bir şekilde ışın gönderecek aleti yaptım geliştirdim ve benim adıma da patenti çıktı. Fakat bu bütün vakalarda uygulanan bir kataratk cerrahisi değil. Yumuşak kataraktlarda uyguluyorum.Yaptığımız çalışmalar dünyada öncü çalışmalar. Lazer kullarak katarakt ameliyatı ilerdedahada yaygınlaşacaktır.
Katarakt gözün dış yüzüne perde inmesi deniyor ve doctor şunu sıyır ve çıkar diyorlar ama böyle değildir. Gözün içersindedir.Hatta katarakt gözün rengini veren irisin de arkasındadır. Gözün içerisinde yapılanbir operasyondur. İrisin arkasında lens dediğimiz bir doğal mercek vardır.Bu mercek doğuşta şeffaftır. Bu şeffaflığını gittikçe kaybediyor. Yaşlabirlikte katarakt sorunu ortaya çıkabiliyor. Ama gençlerde de kataraktarastlanıyor. Bebeklerdeve hatta hatta doğuştan katarakt da olabilir. Sadece yaşlılık hastalığı değildir. Diabetlilerde, ileri dercede miyoplarda aşırı dozda kortizon alanlarda ve bazı metabolizma bozukluklarında genç insanlarda da katarakt ortaya çıkabilir.
75
Tıpta yaşanan en büyük gelişmelerden biri olarak nitelenen lazer teknolojisi, ...
Astigmatlı hasta, ne uzağı ne de yakını net görebiliyor. Onlar ...