Copyright © 2020 Bu sitede kullanılan tüm içeriklerin telif hakları "Prof. Dr. Zeki Tunç" a aittir.

Keratokonus, korneanın sivrileşip incelmesi sonucunda meydana gelen bir göz hastalığıdır. Sıklıkla gençlerde görülmektedir. Hem genetik hem de çevresel faktörlerin rol oynadığı bu hastalık, erken teşhis edilmediği takdirde sonuç kornea nakline kadar varabilmektedir.

Keratokonus, özellikle sıcak, toz ve alerjenlerin yoğun olduğu ülkelerde görülen bir hastalıktır. Bu nedenle genetik yatkınlık kadar çevresel faktörler de keratokonusun oluşması üzerinde rol oynamaktadır diyebilmekteyiz. En önemli çevresel faktör ise gözü kaşıyıp ovuşturmak yoluyla korneaya zarar vermek olarak görülmektedir.

prof-dr-zeki-tunc

Keratokonus Nedir?

Keratokonus, korneanın (gözün ön kısmını oluşturan saydam tabaka), öne doğru belirginleşmesi hastalığıdır. İlerleyicidir ve her iki gözü birden etkilemektedir. Günümüzde tedavi edilmediği takdirde kornea naklinin birincil sebebi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kornea, göze gelen ışınların kırıldığı saydam tabakadır. Bu nedenle burada meydana gelen bir değişim ışınların yanlış odaklanmasına neden olur ve görme kalitesi ciddi bir şekilde azalır.

Kimlerde Görülür?

  • Keratokonus genellikle gençleri tehdit eden bir göz hastalığı olarak bilinmektedir. Özellikle 15 – 30 yaş arası gençlerde görülür.
  • Türkiye’de en sık görüldüğü bölgeler ise Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz sahilleridir.
  • Ebeveynlerde keratokonus olması durumunda çocukta da hastalığın görülme riski %7 oranındadır.

Neden Olur?

Yukarıda da belirtildiği üzere keratokonus hem genetik hem de çevresel faktörlere bağlı olarak görülebilmektedir. Hastalığın gelişmesinde alerjik göz hastalıkları etkili olmaktadır. Gözü sürekli ovalama korneayı tahrip etmektedir. Bu durum genetik yatkınlıkla birleştiğinde ise korneada erime ve incelme meydana gelmektedir.

Nasıl Teşhis Edilir?

Keratokonus, rutin göz muayenelerinde astigmat, miyop ve göz tembelliği ile karıştırılabilmektedir. Bu durum da hastalığın geç teşhis edilmesine yol açabilmektedir.

Keratokonus tanısında şunlara rastlanmaktadır;

  • Kornea ölçümlerinde yükselme
  • Kornea kalınlığında azalma
  • Düzensiz astigmatizma

Kesin tanı kornea topografisi ve kornea analizi yapan cihazlar ile konulabilmektedir. Kornea topografisi sonucunda hastalığın tanısının konmasının yanı sıra evresi de tespit edilerek tedavi için bir yol haritası belirlenebilmektedir.

Keratokonus Tedavisi

Hastalığın ilerlemesi halinde korneaya ameliyat ile Riboflavin adı verilen B2 vitamini uygulanmaktadır. İşlem yarım saat sürmekte ve doğru hastaya uygulandığı takdirde %90 civarında hastalığın ilerlemesinde duraklama gözlenmektedir.

Bunlar da ilginizi çekebilir


keratokonus-nedir

Keratokonus Nedir?

İstanbul Keratokonus özellikle genç yetişkinlerde görülen korneanın sivrileşmesi ve incelmesi ...
                                                                                                             

keratokonus-ameliyati

Keratokonus Ameliyatı

Gözün ön bölgesi, kornea adı verilen saydam bir tabakadan oluşmaktadır. ...
                                                                                                                                                           

laser-cerrahisi-ve-keratokonus-tedaviler

Keratokonus Lazer Tedavisi

Keratokonus, korneanın konik bir şekilde sivrimesi ve incelmesiyle karakterize olan ...