Copyright © 2020 Bu sitede kullanılan tüm içeriklerin telif hakları "Prof. Dr. Zeki Tunç" a aittir.

Sağlıklı fonksiyonlara sahip olan bir göz yapısı, değişik uzaklıklarla algılanan görüntüleri odaklamak amacıyla merceğin biçimini değiştirmektedir. Görüntünün odaklanabilmesi amacıyla, yakın noktalarda merceğin kalınlığı artmakta, daha uzağa bakıldığında ise azalmaktadır. Dolayısıyla mercekteki eğrilik ne kadar fazla olursa, ışık o kadar kırılabilmekte ve odak uzaklığı kısalmaktadır. Merceğin bu eğriliği, kirpiksi kasın kasılması yoluyla sağlanmakta ve düzenlenmektedir.

Hipermetrop göz yapısında, bir noktanın odaklanabilmesi için merceğin eğriliğinin artması gerekmektedir. Hipermetrop göz yapısında, göz küresinin ön-arka çapı normalden kısa yapıdadır ve bu nedenle, mercek tarafından kırılan ışınlar ağ tabakanın üstü yerine arkasında birleşmektedir. Işınların ağ tabaka üzerinde birleşmesi ve bunun için de mercek eğriliğinin artması gerekmektedir.Göz merceğinin ulaşabileceği eğrilik belli bir sınıra sahiptir ve eğriliğini daha fazla arttıramadığı noktada hipermetrop göz, yakın nesneleri odaklayamamaktadır. Mercek eğriliğinden sorumlu olan kirpiksi kasın hiçbir zaman tam olarak gevşeyememesiyle, baş ağrısına sebep olan ve müdahale gerektiren hipermetrop sorunu karşımıza çıkmaktadır.

prof-dr-zeki-tunc

Bir Aşırı Görme Sorunu: Hipermetrop

Hipermetrop, bir hastalık değil, göz tarafından algılanan ışıkların kırılması kusurudur. Normal ve sağlıklı bir görme sırasında, gözün en dış kısmını kaplayan saydam tabaka kırılarak göz bebeğinden geçip mercek tarafından kırılmakta ve retina üzerinde ters bir görüntü oluşturmaktadır. Hipermetrop sorunu söz konusu olduğunda ise, çeşitli sebeplerden dolayı kırılan ışınlar tam olarak retinanın üzerine düşmemekte, daha geride ve sanal bir noktada odaklanmaktadır. Bu durum, hipermetrop hastalarının uzağı çok iyi görmelerine sebep olmakta ancak yakını görme problemi oluşturmaktadır. Hipermetrop, gözün ön-arka boyunun kısa olması, bazen de göz merceğinin kırma kuvvetinin az olması dolayısıyla ortaya çıkan bulanık görme sorunudur.

Hipermetrop, kişinin yaşının ve sorunun derecesinin ilerleme göstermesine bağlı olarak uzağın, bazı durumlarda ise hem uzak hem de yakının iyi görülmesi anlamına gelmektedir. Mercekteki kırılmamdan sorumlu olan kirpiksi kasın sürekli etkin olması, zamanla yorgunluk ve ağrıya sebep olabilmektedir. İnsanların ’u, gözlük ya da başka yöntemlerle düzeltilmesine ihtiyaç duyulacak nitelikte hipermetroplardır. Bir aşırı görme sorunu olan hipermetrop tedavisinde uygulanan yöntemlerden biri olarak karşımıza Lasik çıkmaktadır.

hipermetrop-nedir

Lazerle Kornea Tıraşlama Yöntemi: Lasik

Lasik yönteminin açılımı, Laser in situ kertaomileusis (LASİK)’dir. Bu yöntemde adı geçen keratomileusis, Yunanca ‘kornea’ ve ‘tıraşlama’ kelimelerinden oluşmaktadır. Dolayısıyla lasik yöntemi, kornea tıraşlama işleminin lazer enerjisiyle beraber uygulanması anlamına gelmektedir. Tarihte ilk defa 1989 yılında Pallikaris tarafından uygulanmış olan Lasik yöntemi, sağladığı görsel rehabilitasyon, hastada oluşturduğu minimal rahatsızlık, öngörülebilir ve etkin sonuçları sebebiyle günümüzde, düşük-orta hipermetrop sorunlarının tedavisinde sıklıkla tercih edilmektedir.

Hipermetrop Tedavisinde Lasik Yöntemi Nasıl Uygulanır?

Halk arasında ‘göz çizdirme ameliyatı’ olarak da adlandırılan Lasik işlemi başarılı bir yöntemdir, ancak herkese uygulanamamaktadır. Bu bakımdan Lasik ile hipermetrop tedavisini, öncesinde yapılması gerekenler ve işlem sırasında gerçekleştirilen uygulamalar şeklinde ele almakta fayda bulunmaktadır.

Lasik ile Hipermetrop Tedavisi Öncesi

Lasik tedavisi öncesi, detaylı bir göz muayenesi yapılarak, kişinin bu yönteme uygun olup olmadığı değerlendirilmektedir.

Bu bakımdan değerlendirilen unsurları şu şekilde sıralayabilmekteyiz;

  • 18 yaşını doldurmuş kişiler.
  • Son 1 yıldır göz numarasında değişiklik meydana gelmemiş hastalar.
  • Kişinin kornea dokusunun kalınlığı ve eğimi -Kişinin biyomekanik gücü
  • Göz kayması, şaşılık, katarakt, şiddetli göz kuruluğu gibi göz problemlerinin mevcut olup olmadığı
  • Hipermetrop derecesi Lasik tedavisi, 6 numaranın altındaki hipermetrop hastalarında uygulanabilmektedir.

Lasik ile Hipermetrop Tedavisinde Hangi İşlemler Uygulanmaktadır?

Detaylı bir göz muayenesinin ardından gerçekleştirilen Lasik ile hipermetrop tedavisi sırasında uygulanan işlemleri şu şekilde sıralayabilmekteyiz; -Gözde bulunan saydam tabaka damlayla uyuşturulmaktadır. Bıçaksız lazer tekniği (intralase lazer) uygulanarak kornea ön kısmından ince bir tabaka (ortalama 90-120 mikron kalınlığında) kaldırılmaktadır. İnce tabakanın kaldırılmasıyla altta kalan tabakaya Excimer Lazer uygulanmakta ve göz numarası düzeltilmektedir.

Bu işlem sırasında hafif bir bası hissi oluşabilmekte ancak ağrı meydana gelmemektedir. 4-5 dakika süren kornea tıraşlama işleminin ardından dikişe gerek duyulmadan, flep eski yerine uygun şekilde kapatılmaktadır. Ağrısız ve hızlı şekilde gerçekleştirilen lasik ile hipermetrop tedavisi sonrası, iyileşme süreci de oldukça hızlı gerçekleşmektedir.

Lasik ile hipermetrop tedavisi sonrası hastalar, hemen görmeye başlamakta ve diğer kornea ameliyatlarından daha az rahatsızlık meydana gelmektedir

Etiketler:

117

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

01 Ocak 1961 Düzce doğumlu olan Zeki Tunç, 1979-1985 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakülte'sinde Tıp eğitimi aldı. Ardından Oftalmoloji İhtisasına, 1988 yılında Pierre et Marie Curie Üniversitesi PARIS Vl'da başladı. Daha sonra Necker ve Laennec Tıp fakültesi hastaneleri ve Centre National d'Ophtalmologie des Quinze Vingts PARIS'de asistanlık yaptı. Asistanlık dönemindeki üstün başarıları sayesinde PARIS XII Üniversitesi'nde "Chef de Clinique" olarak Refraktif Cerrahi (miyopi, hipermetropi ve astigmatizma tedavisi) sorumlusu olarak çalışmaya başladı. Ayrıca Prof. Dr. Zeki Tunç, Laser Eximer tedavisinin Fransada'ki öncüleri arasındadır.