Refraktif Cerrahi, Miyopi, Hipermotropi, Astigmat, Göz İçi Lensi
İçerik Güncelleniyor......
Kırma kusurları gözlük ve lenslerin dışında refraktif cerrahi teknikleri ile de giderilebilmektedir. Miyopi, hiypermetropi ve astigmatizma operasyonlarının bir çok ayrı tekniği bulunmaktadır. En güncel olan teknikler aşağıda görüldüğü gibidir:
Korneanın yüzeysel tabakasının yaklaşık 20 ila 100 mikron arasında Lazer Eximer kullanılarak inceltilmesiyle miyopi, hipermetropi ve astigmatizma kaldırılabilir.
Lazer Eximer, 193 Nanometre dalga boyunda, Argon Florür gaz karışımının uyarılmasıyla ortaya çıkan ışımanın, merceklerden geçirilmesinden sonra kornea yüzeyini tıraşlayarak tedavi yapar. 10 yılı aşkın bir geçmişi olan Lazer Eximer bugün yan etkileri ve dezavantajlarında dolayı tek başına pek tercih edilmeyen bir tedavi şeklidir. Dezavantajları; yeniden miyopi oluşumu, korneal opasiteler (hase) ve operasyondan sonra en az 3 gün süren ağrılı dönem yer almaktadır.
Operasyon, topikal (damla) aneztezisi ile gerçekleştirmektedir.. Lazer ışınları korneanın yüzeyindeki hücreleri buharlaştırarak korneanın kırma gücünü değiştirir. Düşük miyopilerde başarılı olsa da orta ve yüksek miyopilerde başarı oranı düşüktür. Günümüzde uzmanlar tarafından pek tercih edilmeyen bir tedavi şekli olduğu gibi, yerine lasik tekniği uygulanmaktadır.
Lasik 20 yıldan beri miyopi astigmatizma ve hipermetropi tedavisinde kullanılmaktadır.
Topikal (damla) anestezisi ile operasyon gerçekleştirilir. Önce gözün kornea tabakasından 100 mikronluk yüzeyel tabaka ayrıştırılır ve flep kaldırılır. Lazer eximer korneanın stromasına (korneanın en kalın tabakası) uygulanır. Lazer yapıldıktan sonra kaldırılmış olan flep lazer yapılan yerin üstüne kapatılır. Hasta 4 yada 5 dakika süren bu tedaviden hemen sonra görmeye başlar. Bu teknikten sonra miyopinin geriye dönme riski çok azdır. Hasta için de ağrısız bir teknik olduğundan günümüzde Refraktif cerrahlarının en çok tercih ettiği metodudur.
LASEK operasyonu ise PRK ile LASİK arasında bir tekniktir. Burada sadece epitel hücresi tabakası sıyrılır ve laser yapıldıkta sonra tekrar epitel hücresi tabakası ile kapatılır bu tabaka 50 mikron kalınlığında olduğundan yeterli kapatma yapamayabilir ve birkaç gün süren ağrıya neden olabilmektedir.
Beş dioptriye kadar olan miyoplarda uygulanır. Amerika ve Avrupa'da oldukça revaçta olan fakat halen lazerin popülaritesine ulaşamamış güvenli bir miyopi tekniğidir.
Topikal (damla) aneztezisi ile bir milimetrelik küçük bir delikten kornea tabakasına girilerek tünel açılır. Bu tünel içerisine PMMA ?? yapısında iki yarım halka yerleştirilir. Halkalar korneanın bombesini azaltarak miyopiyi ortadan kaldırır. Bu halkalar istendiğinde çıkartıldığı anda göz ameliyat edilmemiş gibi eski haline döner. Tek dezavantajı diğer ameliyatlardan daha pahalı olmasıdır. Avrupa'da ve Amerika'da güvenliğe daha çok önem veren uzmanlar halka tekniğini tercih etmektedirler. Bu tekniğin avantajı operasyondan sonra gözde herhangi bir doku kaybının olmamasıdır.
Intrastromal ring uygulaması keratokonüs tedavisinde en iyi çözüm olarak düşünülmektedir.Dr. Zeki Tunç keratokonüs tedavisinde bu tekniği uygulayan dünyada ilk iki kullanıcıdan bir tanesidir (1997) ve bu konuda uluslararası yayınları vardır. Yaptığı yayınlarda tekniğin geçerliliğini kanıtlamış, önce Avrupa ve sonra da Amerikan FDA onayı ile Keratokonüsün INTACS ile tedavisi dünya tarafından kabul edilmiştir.
75
Göz hastalıklarının tedavisinde uzun süredir lazer teknolojisi kullanılmaktadır. Yaşamın ve ...
Presbiyopi Tedavisi, yaşın ilerlemesine bağlı olarak meydana gelen bir görme ...