Copyright © 2020 Bu sitede kullanılan tüm içeriklerin telif hakları "Prof. Dr. Zeki Tunç" a aittir.

 

Retina anjiyosu, gözün arka kısmında yer alan retina ve koroid ismi verilen tabakların damar yapısının incelenmesini sağlayan bir yöntemdir. Anjiyografik olarak gözün görüntülenmesi şeker, hastalığı, göz tümörleri, gece körlüğü ve retina bozukluklarının teşhisi için uygulanmaktadır. Yapılma nedenleri arasında pek çok farklı durum yer almaktadır. Bunlardan ilki göz damarlarının görüntülenmesidir. Ayrıca göz içinde bir kitle olup olmadığına bakmak, göz damarlarındaki kaçakların belirlenmesi, kanama bölgelerinin incelenmesi, tıkanıkların belirlenmesi amacıyla da uygulanmaktadır.

Göz iltihaplarının incelenmesinde, lazere tedavisine karar verme ve hangi bölgeye uygulanacağını belirlemede, yaşa bağlı sarı nokta rahatsızlıklarının tespitinde ve tedavisinde de kullanılmaktadır. Birçok farklı amaçla uygulanabilen bir yöntem olduğu gözlemlenmektedir.

prof-dr-zeki-tunc

Retina Anjiyosu Nasıl Yapılır?

Retina Anjiyosu Nasıl Yapılır? Damardan bir ilaç verilmekte ve göz bebeğine damla uygulanmaktadır. Bu sayede göz bebeği büyütülmektedir. Görüntülemenin yapılacağı cihaza hastanın başı yaklaştırılmaktadır. Işık ile hastanın göz arkasının filmi çekilmektedir. Damardan geçmekte olan floresin maddesi, göz dibinde bulunan damarları görünür bir hale getirmektedir.

Damarlarda meydana gelen çatlak, sızıntı veya retinanın altındaki damar tabakasındaki sızıntılar teşhis edilmektedir. Bu yöntem ile birlikte hangi göz kusurunun bulunduğu net bir şekilde anlaşılabilmektedir. Birçok farklı nedenden dolayı uygulanabilen bu yöntem oldukça güvenilir ve ağrısız bir işlemdir. İşlem esnasında rahatsızlık hissedilmemektedir.

retina-anjiyosu-nedir  retina-anjiyosu-ne-ise-yarar

Göz Anjiyosu Ne Kadar Sürer?

Göz Anjiyosu Ne Kadar Sürer? Gözün arka kısmında yer alan damarları, özel bir boya ile boyayarak gözle görülemeyen sorunları görmek, tanı koymak ve tedavi yapabilmek amacıyla gerçekleştirilen bir uygulamadır. İlk olarak göz damlası ile göz bebekleri büyütülmektedir. Sonrasında ise koldaki toplardamara küçük bir iğne yardımı ile boya maddesi verilmektedir. İlaç ise kan dolaşımına katılıp göze geldiğinde göz damarlarını daha belirgin hale getirmektedir. Daha ney bir görüş alanı oluşturulmasını sağlamaktadır. Sonrasında ise hastaya teşhis konulabilmektedir.

Oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Pek çok nedenden dolayı uygulanabilmekte ve gözde bulunan sorunlar detaylı bir şekilde tespit edilebilmektedir. Bu işlem ortalama 30 dakika sürmektedir ve göze herhangi bir zarar vermemektedir.

Göz Anjiyosu Acı Verir mi?

Göz Anjiyosu Acı Verir mi? Son derece güvenilir ve ağrısız bir işlemdir. Anjiyo esnasında hastalar herhangi bir rahatsızlık hissetmemektedir. En sık görülen komplikasyonlar arasında ise mide bulantısı, idrarda renk değişimi bulunmaktadır. İdrarda renk değişiminin nedeni ise flöresin maddesinden kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte nadiren alerjik reaksiyonlar oluşum gösterebilmektedir.

Ağrı ve acı hissedilmediğinden dolayı rahatlıkla yaptırılabilmekte olan bu yöntem birçok farklı sebepten dolayı gerekli görülebilmektedir. Damardan verilen flöresin maddesi ile gözde bulunan damarlar daha belirgin bir hale gelmektedir. Net bir görüş elde edildiğinde ise gözde hangi sorunun olduğu kolayca bulunmaktadır. Böylelikle bu soruna yönelik tedavi planlanabilmektedir.

goz-anjiyosu-aci-verir-mi  ilacsiz-goz-anjiyosu-nasil-yapilir

İlaçsız Göz Anjiyosu Nasıl Yapılır?

İlaçsız Göz Anjiyosu Nasıl Yapılır? Klasik olarak gerçekleştirilen göz anjiyosunda kullanılan ilaç bu yöntemde uygulanmamaktadır. Damar içerisinde yer alan kırmızı kan hücrelerinin hareketleri ile birlikte OCT-B taraması yapılmaktadır. Görüntü alma işlemine OCT anjiyosu ismi verilmektedir. 3 boyutlu göz filmi ile detaylı bir şekilde inceleme gerçekleştirilmektedir. Damardan ilaç uygulanmadan yapılan bu işlem ile pek çok göz hastalığı tespit edilebilmektedir.

Birçok kişi tarafından merak edilen bu yöntem bazı kişiler tarafından riskli görülebilmektedir. Ancak hiçbir riski bulunmamaktadır. Güvenli bir şekilde gerçekleştirilmekte ve acı hissedilmemektedir. Bununla birlikte işlem kısa bir süre içerisinde bitirilmektedir. Yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Böylelikle hastanın gözünde bulunan sorun tespit edilmektedir.

Etiketler:

15

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

01 Ocak 1961 Düzce doğumlu olan Zeki Tunç, 1979-1985 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakülte'sinde Tıp eğitimi aldı. Ardından Oftalmoloji İhtisasına, 1988 yılında Pierre et Marie Curie Üniversitesi PARIS Vl'da başladı. Daha sonra Necker ve Laennec Tıp fakültesi hastaneleri ve Centre National d'Ophtalmologie des Quinze Vingts PARIS'de asistanlık yaptı. Asistanlık dönemindeki üstün başarıları sayesinde PARIS XII Üniversitesi'nde "Chef de Clinique" olarak Refraktif Cerrahi (miyopi, hipermetropi ve astigmatizma tedavisi) sorumlusu olarak çalışmaya başladı. Ayrıca Prof. Dr. Zeki Tunç, Laser Eximer tedavisinin Fransada'ki öncüleri arasındadır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

retina-dekolmani

Retina Dekolmanı

Retina dekolmanı, gözün iç ve arka bölümünü kaplayan ve görme ...
                                                                                                                                                                           

retina-dekolmaninda-tedavi-yontemleri

Retina Dekolmanında Tedavi Yöntemleri

Retina dekolmanı halk arasında retina yırtılması olarak bilinmektedir. Retina yırtılması ...