Copyright © 2020 Bu sitede kullanılan tüm içeriklerin telif hakları "Prof. Dr. Zeki Tunç" a aittir.

Retina cerrahisi, vitrektomi ismi ile de bilinmektedir. Göz boşluğunu doldurmakta olan vitreus jelinin, retinaya daha iyi erişim sağlamak için çıkarıldığı bir cerrahi tedavi yöntemdir. Böylelikle göz üzerinde çeşitli onarımların gerçekleştirilmesi mümkündür. Buna örnek olarak yara dokularının çıkarılması, retina dekolmanlarının lazerle tamiri, makula deliklerinin tedavisi önerilebilmektedir. Cerrahi yöntem tamamlandıktan sonra retinayı konumunda tutmaya yardımcı olmak için vitreus jeline tuzlu su, gaz kabarcığı ya da silikon yağı enjekte edilmektedir.

Lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilebilmekte olan bir ameliyattır. Yaklaşık 90 ile 120 dakika civarında sürmektedir. Dikişli veya dikişsiz olarak gerçekleştirilebilmektedir. Göz duvarında açılan 3 adet kesi ile işlem başlatılmaktadır.

Retina Nedir?

prof-dr-zeki-tunc

Retina Nedir? Göz küresinin arka duvarını kaplamakta olan ve görmeyi sağlamakta olan hücrelerden oluşan bir ağ tabakasıdır. Kendi içerisinde 10 adet katmanı bulundurmaktadır. Gözde yer alan en hassa ve karmaşık yapı olarak bilinmektedir. Işığın görüntü olarak beyine iletilmesini sağlamakta olan retina bazı nedenlerden dolayı hasar görebilmektedir. Ancak gelişen teknoloji ile birlikte bu durumun tedavisi gerçekleştirilmektedir.

Cerrahi ile birlikte gözde bulunan yara dokuları çıkarılabilmektedir. Aynı zamanda retina dekolmanı lazer ile birlikte tedavi edilebilmektedir. Makula delikleri de tedavi edilmektedir. Bununla birlikte retinada görülmekte olan sarı nokta hastalığı, doğumsal sorunlar, gözde bulunan damar tıkanıkları, retina yırtılmalarının da tedavisi gerçekleştirilebilmektedir.

retina-nedir  retina-cerrahisi-nasil-yapilir

Retina Cerrahisi Nasıl Yapılır?

Retina Cerrahisi Nasıl Yapılır? Genel anestezi ya da lokal anestezi altında yapılmakta olan bir ameliyat yöntemidir. Yaklaşık 90 dakika ile 120 dakika arasında sürmektedir. Dikişli ya da dikişsiz bir şekilde yapılabilmektedir. Göz duvarında açılan 3 adet kesi ile gözün arka duvarına ulaşılmaktadır. Göz içerisinde bulunan jel, temizlendikten sonra retinadaki sorunun giderilmesine yönelik girişimler yapılmaktadır.

Ameliyat sırasında gözün içerisine serum, gaz ya da silikon yağı yerleştirilmektedir. Göz içerisine gaz yerleştirildiğinde gaz emilinceye kadar uçak ile seyahat etmemesi gerekmektedir. Silikon yağı yerleştirildiğinde ise bu silikon yağının bir süre sonra çıkarılması gerekmektedir.

Retina Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?

Retina Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır? Retinada oluşan hastalıkların bazı belirtileri bulunmaktadır. Bunlar arasında ışık çakmaları, eğik ve kırık görme, görme kaybı gibi durumlar oluşum gösterebilmektedir. Aynı zamanda perdeli görüş, görüş alanında gölgelenme, göz önünde uçuşan cisimler görme gibi durumların da ortaya çıktığı bilinmektedir.

Retina ameliyatları, gözün arka boşluğundaki kanamaların temizlenmesi, retina yırtık ve ayrılmalarının tedavisi, retina üzerinde gelişen zarların temizlenmesi, sarı nokta hastalıklarının ve gözün içerisinde bulunan yabancı cisimlerin çıkarılması gibi pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmakta olan bir ameliyat yöntemidir. Lokal veya genel anestezi ile gerçekleştirilebilmekte olan bir ameliyattır. Operasyon için açılan 1 mm’den küçük olan kesilere, ameliyat sonunda hastanın ve gözdeki hastalığın durumuna göre dikiş atılabilmektedir. Dikişsiz bir işlem de uygulanabilmektedir.

retina-ameliyati-hangi-durumlarda-yapilir  retina-ameliyati-sonrasi-dikkat-edilmesi-gerekenler

Retina Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Retina ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler arasında bazı maddeler bulunmaktadır. Öncelikle ameliyat sonrasında gözlerin 3 gün boyunca bir pamuk ve bantlar ile kapalı tutulması gerekmektedir. Bir hafta boyunca su değdirilmemesi önerilmektedir. Bu süreçte boydan duş alınmaması önerilmektedir. Çünkü bu durum enfeksiyon riskini ortaya çıkarabilmektedir.

Gözün temiz olmayan pamuk, mendil vb. ürünler ile temizlenmemesi gerekmektedir. Göze basılmaması ve travmalardan korunması gerekmektedir. Eğer göze gaz verilmiş ise bu gaz emilene kadar kesinlikle uçak seyahati yapılmaması söylenmektedir. Taburcu edildikten sonraki dönemde ağrı, batma ve yanma gibi durumlar oluşabilmektedir. Ağrı kesici ile ağrılar giderilebilmektedir.

Etiketler:

8

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

01 Ocak 1961 Düzce doğumlu olan Zeki Tunç, 1979-1985 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakülte'sinde Tıp eğitimi aldı. Ardından Oftalmoloji İhtisasına, 1988 yılında Pierre et Marie Curie Üniversitesi PARIS Vl'da başladı. Daha sonra Necker ve Laennec Tıp fakültesi hastaneleri ve Centre National d'Ophtalmologie des Quinze Vingts PARIS'de asistanlık yaptı. Asistanlık dönemindeki üstün başarıları sayesinde PARIS XII Üniversitesi'nde "Chef de Clinique" olarak Refraktif Cerrahi (miyopi, hipermetropi ve astigmatizma tedavisi) sorumlusu olarak çalışmaya başladı. Ayrıca Prof. Dr. Zeki Tunç, Laser Eximer tedavisinin Fransada'ki öncüleri arasındadır.