Retina Dekolmanında Tedavi Yöntemleri
Retina dekolmanı halk arasında retina yırtılması o...
Retina dekolmanı, gözün iç ve arka bölümünü kaplayan ve görme hücrelerinden oluşan ağ tabakasıdır. Retina dekolmanı ise kısmi veya tam görme kaybı ile sonuçlanabilen ciddi bir retina hastalığıdır. Halk arasında ‘’retina yırtılması’’ olarak da bilinir.
Retina dekolmanı, retinanın en dış katmanı olan retina pigment epiteli ile fotoreseptör yani ışığa hassas katları arasında sıvı birikmesi ve buna bağlı olarak sinir-duyu katmanının retina pigment epitelinden ayrılması problemidir. Miyop, göz travmaları ve göz hastalıkları nedeniyle gözün içini kaplayan homojen kıvamlı vitreus jelinin kıvamında bozulma meydana gelebilmektedir. Bu yapısal ve şekilsel bozulmalara bağlı olarak vitreus jeli, yapışık olduğu retina yüzeyinden ayrılmaya başlamaktadır. Retina yüzeyinden ayrılması ise retinada delik ve yırtıkların oluşmasına sebebiyet vermektedir. Sıvı haldeki vitreus bu delik ve yırtıklardan geçerek retina dekolmanına neden olmaktadır.
Retina dekolmanı, özellikle yüksek dereceli miyop hastalarında görülmektedir. Ayrıca, orta yaşın üzerindekiler, ailesinde yüksek dereceli miyopi veya retina dekolmanı öyküsü olan kişiler de risk grubunu oluşturmaktadırlar. Bu kişiler düzenli göz muayenelerini ihmal etmemelidirler.
Retina Dekolmanının Belirtileri
Retina dekolmanının neden olduğu en belirgin şikayetlerden biri gözün önünde sis perdesi hissetmektir. Bulanık görme ve gözün önünde karanlık lekelerin uçuşması da yine en sık karşılaşılan retina dekolmanı belirtileri arasındadır.
Retina dekolmanının ilerleme derecisi kişiye göre değişkendir. Retine dekolmanı kimilerinde olduğu yerde kalmakta, kimilerinde ise giderek ilerlemekte ve kapladığı alan genişlemektedir. Retina dekolmanı (retina yırtığı), ciddi bir problem olup, yukarıdaki belirtilerin birinin bile fark edilmesi durumunda mutlaka bir göz doktoruna gidilmelidir ve gecikmeden tedaviye başlanılmalıdır. Tedaviye geç başlandığı takdirde görme kaybında artış yaşanmaktadır.
Retina dekolmanının üç tipi vardır; bunlar yırtıklı retina dekolmanı, çekintili retina dekolmanı ve seröz retina dekolmanı olarak adlandırılmaktadır. En sık karşılaşılan retina dekolmanı ise yırtıklı retina dekolmanı olmaktadır.
Özellikle sinek uçuşması ve ışık çakması gibi şikayetleri olan bireyler vakit kaybetmeden bir uzmana baş vurmalı ve muayene olmalıdırlar. Retina dekolmanının kesin teşhisinde ilk aşama göz bebeğinin genişlemesini sağlamak için göz damlası uygulanmasıdır. Sonrasında özel aletler ile gerekli incelemeler yapılır. Yapılan incelemeler sonucunda ise kişide retina dekolmanı olup olmadığı veya retina dekolmanının ilerleme derecesi ortaya konulur.
Bazı durumlarda, kanama ve katarakt gibi nedenler teşhisin konulmasını zorlaştırabilmektedirler. Bu gibi durumlarda kesin tanının konulabilmesi için göz ultrasonografisi yapılması gerekmektedir.
Hastanın şikayetleri ve muayene sonucu doğrultusunda elde edilen veriler incelenmekte ve uygulanacak en doğru tedavi sürecine başlanmaktadır. Retina dekolmanının günümüzde üç çeşit tedavi yöntemi vardır.
Bunlar ;
Yırtık, oluşması halinde yerinden hemen ayrılmamaktadır. Bu durumda da lazer tedavi ile yırtık kapatılabilmekte ve kısa sürede tedavi edilebilmektedir. Ancak ilerleyen dönemlerde yırtığın durumuna göre ameliyat gerekebilmektedir.
Yerinden ayrılan retinayı ise ancak cerrahi müdahale ile eski haline getirmek mümkün olmaktadır. Böyle bir durumda ameliyat şarttır. Ameliyat genel anestezi altında gerçekleştirilir. Ameliyatın başarı yani iyileşme sağlama oranları ise %90’a varmaktadır. Elbette tedavinin başarısında tedaviyi uygulayan doktorun uzmanlığı ve tecrübesi de oldukça önemlidir.
Retina dekolmanı, yenilemesi söz konusu olabilen bir hastalıktır. Ancak burada da yine doktorunuzun uzmanlığı önemli rol oynamaktadır.
Retine dekolmanında erken teşhis ve tedavi büyük önem taşır. Retina dekolmanında zaman kaybı, kısmi veya tam görme kaybıyla (körlük) sonuçlanabilmektedir. Üstelik yaşanan görme kayıplarının geri dönüşü olmamakta yani telafi edilememektedir. Ancak tedavi ile görme kaybını durdurmak mümkündür. Bu nedenle de retina dekolmanının belirtileri ciddiye alınmalı ve fark edildiği takdirde mutlaka bir göz doktoruna baş vurulmalıdır.
126
Retina Yırtığı, göz merceğinin arkasında yer alan sinir hücrelerinden ve ...
Retinanın en dış katı olan retina pigment epiteli (RPE) ile ...