Copyright © 2020 Bu sitede kullanılan tüm içeriklerin telif hakları "Prof. Dr. Zeki Tunç" a aittir.

Retina dekolmanı halk arasında retina yırtılması olarak bilinmektedir. Retina yırtılması ciddi bir retina hastalığıdır ve geciktirilmeden tedavi edilmelidir. Bebeklerden yaşlılara kadar her yaş grubunda görülebilmektedir. Tedavi edilmediği takdirde körlüğe neden olabilmektedir.

Vitreus jeli, gözün içini kaplayan ve homojen kıvamda olan bir yapıdır. Vitreus jeli, kıvamında bozulmalar meydana gelmesi durumunda yapışık olduğu retina yüzeyinden ayrılmaya başlar. Retina yüzeyinden ayrılma ise; retinada delik ve yırtıklara yol açar. Sıvı haldeki vitreusun bu delik ve yırtıklardan geçmesiyle retina dekolmanı oluşmaktadır.

Yırtık genellikle retina periferinde ve nadir olarak da makulada yer almaktadır. Miyopili hastalarda retina dekolmanı gelişme ihtimalinin daha yüksek olduğu görülmektedir.

prof-dr-zeki-tunc

Retina dekolmanı, gözün beslenmesini engellemekte ve hücrelerin ölmesine neden olmaktadır. Bu nedenle retina dekolmanı, tedavi edilmediği takdirde görme kaybı (körlük) ile sonuçlanmaktadır.

Retina Yırtığının Çeşitleri ;

  • Yırtıklı retina dekolmanı
  • Traksiyonel retina dekolmanı
  • Eksüdatif retina dekolmanı
  • Tümöre bağlı retina dekolmanı

Retina Dekolmanı Tanısı Nasıl Konur?

Retina dekolmanı belirtilerinden birinin bile fark edilmesi durumunda hemen bir göz doktoruna baş vurulmalıdır. Özellikle de gözün önünde ışık ve flaş çakmaları ve sinek uçuşmaları gibi şikayetler kesinlikle bekletilmemelidir.

Retina dekolmanı teşhisi için öncelikle göz damlası ile göz bebeği genişletilir. Sonrasında göz özel aletler ile detaylı muayene edilir.

Retina Dekolmanı Tedavisi Nasıldır?

Retina dekolmanı ilerlediyse cerrahi müdahale yani ameliyat edilmesi gerekmektedir. Retina dekolmanı ameliyatı yöntemi ise yırtığın büyüklüğüne, sayısına, yerine, şekline ve retina dekolmanının süresine göre farklılık göstermektedir.

Dıştan çökertme adı verilen ameliyat yönteminden bahsedecek olursak; dıştan çökertme yöntemi (skleral çökertme) , retina dekolmanının tedavisinde kullanılan en eski yöntem olduğunu söylemek mümkündür.

Göz küresinin dış duvarına, retina yırtığının olduğu bölgeye denk gelecek şekilde sert silikondan bir parça konmaktadır. Retina yırtığı, dıştan gerçekleştirilen bu müdahale / uygulama ile kapatılmaktadır. Bu sayede retina dekolmanı sıvısı (retina altında birikmiş olan sıvı) göz tarafından kısa bir süre içinde emilebilmekte ve iyileşme sağlanabilmektedir.

Retina Dekolmanında Yırtıkların Fazla Olması

Retina dekolmanına neden olan yırtıkların sayısının fazla olması, büyük olmaları ve yerleşimlerinin alışılanın dışında olması, yırtığın saptanamaması, göz içi kanaması gibi başka hastalıkların da olması gibi durumlarda vitrektomi ameliyatı gerekebilmektedir.

Vitrektomi ameliyatında retina dekolmanına gözün içerisinden müdahale edilmektedir. Bu nedenle göz küresine küçük delikler açılarak birtakım özel aletler (aspire edici çubuklar) vasıtası ile vitreus sıvısı temizlenir ve retina altında biriken sıvı aspire edilir. Sonrasında yırtıklar kapatılır ve lazer tedavisi uygulanır. Lazer tedavisi ameliyatın sonunda uygulanmaktadır. Lazer tedavisi ile yırtık yapıştırılır ve etkisinin devam etmesi için göz içine tampon madde verilir. Bu tampon maddesi değişiklik göstermekle birlikte hava ve benzeri gazlar ya da çok riskli olgularda silikon yağı olabilmektedir.

Vitrektomi ameliyatı sonrasında hastanın bir süre koruyucu göz damlası kullanması gerekmektedir. Ayrıca ; yatarken belirli bir baş pozisyonunda durmalıdır.

Retina dekolmanı tedavisinde göz doktorunun tecrübesi ve başarısı da atlanmaması gereken önemli bir unsurdur. Retina dekolmanı ameliyatlatları %90 oranında iyileşme sağlamaktadır. Ancak bu oranın yüksek seyretmesi elbette az önce de belirttiğimiz gibi cerrahın başarısı ve tecrübesine de bağlı olmakta ve bazen ikinci üçüncü operasyonlar gerekebilmektedir.

Argon laser uygulması ile retinadaki delikler veya yırtılma ihtimali yüksek olan retina bölgeleri pigment epiteline yapıştırılmaktadır. Argon laser tedavisi retina dekolmanı tedavisinde korucuyu tedaviler alanına girmektedir.

Etiketler:

118

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

01 Ocak 1961 Düzce doğumlu olan Zeki Tunç, 1979-1985 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakülte'sinde Tıp eğitimi aldı. Ardından Oftalmoloji İhtisasına, 1988 yılında Pierre et Marie Curie Üniversitesi PARIS Vl'da başladı. Daha sonra Necker ve Laennec Tıp fakültesi hastaneleri ve Centre National d'Ophtalmologie des Quinze Vingts PARIS'de asistanlık yaptı. Asistanlık dönemindeki üstün başarıları sayesinde PARIS XII Üniversitesi'nde "Chef de Clinique" olarak Refraktif Cerrahi (miyopi, hipermetropi ve astigmatizma tedavisi) sorumlusu olarak çalışmaya başladı. Ayrıca Prof. Dr. Zeki Tunç, Laser Eximer tedavisinin Fransada'ki öncüleri arasındadır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

retina-yirtigi

Retina Yırtığı

Retina Yırtığı, göz merceğinin arkasında yer alan sinir hücrelerinden ve ...
                                                                                                                                                       

retina-dekolmani-bulgulari-ve-tipleri

Retina Dekolmanı Bulguları ve Tipleri

Retinanın en dış katı olan retina pigment epiteli (RPE) ile ...