Copyright © 2020 Bu sitede kullanılan tüm içeriklerin telif hakları "Prof. Dr. Zeki Tunç" a aittir.

Retina yırtığı oluşmuş fakat retina dekolmanı oluşmamış erken yakaladığımız olgularda Argon Laser ile retina yırtık dudaklarını arkadaki pigment epitel tabakasına yapıştırabiliriz ve takip altına alırız.

Regmatojen (yırtıklı) retina dekolmanlarında mutlaka cerrahi yöntemler uygulanır. Bunlar dıştan kalıcı veya geçici bir materyelle skleraya bası “sörklaj”, laser veya kriyoterapi kullanılarak yırtığın kapatılması, göz içi tamponad (pnömatik retinopeksi) ve vitrektomi ameliyatlarıdır.

Sörklaj, Gözün çevresindeki skleraya dışarıdan elastik bir bant ile çökertme yapılır. Retina altındaki sıvı drene edilerek retina yatıştırılmaya çalışılır. Laser ile yatışan retina arkaya yapıştırılır.

Pnömotik Retinopeksi, Vitreus içine yırtığın tipine göre farklı gazlar injekte edilerek içerden yırtığa tampon yapılır. Gazın iyi pozisyonlanması için baş pozisyonuna dikkat edilmeli ve fazla hareket etmemelidir. Hasta başka bir nedenle genel anestezi alıcak olursa mutlaka anestezistin gözdeki gazdan haberi olmalıdır ve uçak yolculuğu gaz bitene kadar yasaktır. Gazlar tipine göre 1 veya 2 ay içinde kendiliğinden yok olurlar.

Vitrektomi:Retina dekolmanına neden olan vitre kompleks cihazlar desteğiyle çıkarılır ve yerine hava, gaz veya silikon göz içine verilir. Retinaya operasyon esnasında endolaser uygulanarak retina pigment epitel tabakasına yapıştırılır.Günümüzde vitrektomi operasyonlarındaki teknik gelişmeler sayesinde dekolman operasyonunda daha başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Dikişsiz vitrektomi tekniğinde, ameliyat sonrası iyileşme dönemi ve operasyonun süresi kısaltmaktadır. Gözün konjonktiva ve kornea tabakasının bütünlüğünü koruduğundan ameliyat sonrası ağrı çok azalmaktadır. Dikişsiz vitrektomi tekniği, son yıllarda en fazla tercih edilen retina dekolmanının tedavisi haline gelmiştir.

prof-dr-zeki-tunc

Traksiyonel (çekintili) retina dekolmanlarındatedavi yine cerrahidir. Vitrektomi ve membranektomi, göz içi tamponadlar (hava, silikon yağı ve genleşebilen gazlar gibi), sklera basısı ve endolaser uygulamaları ile göz içindeki retinayı çeken membranlar temizlenir, yırtık veya yırtıklar laser ile yapıştırılır ve retina tekrar eski pozisyonuna getirilir.

Eksudatif (seröz) retina dekolmanlarınıntedavisinde nedene yönelik uygulamalar, kortikosteroid ve radyasyon tedavisi, laser ve kriyoterapi yapılır.

Yırtıklı retina dekolmanlarında ameliyattan sonra anatomik başarı oranı % 90 dolayındadır. Cerrahın tecrübesi ile bu oran daha yükselir. Retina dekolmanı operasyonda sonra tekrarlayabilir ve ikinci bir operasyon bazen gerekebilir.Görsel sonucu olumsuz etkileyen en önemli faktör, makula “sarı nokta bölgesinin” dekole olmasıdır. Çekintili dekolmanında cerrahi başarı oranları daha düşük ve onu etkileyen faktörler daha karmaşıktır.

Retina Dekolmanında Koruyucu Tedavi

Retina Dekolmanına hazırlayıcı lezyonlar; başta atnalı yırtıklar ve retina diyalizleri olmak üzere, kapaklı retina delikleri, yuvarlak atrofik delikler, kafes tarzı dejeneresanslar, kistik retina püskülleri, bastırmaksızın beyaz dejeneresanslar, çekintili periferik pigment kümeleri ve delikli retinoskizisler, akut AVD belirtileri ve risk faktörleri açısından değerlendirilerek gerektiğinde koruyucu tedaviye alınmalıdırlar. Doğru karar ve uygulama ile RD görülme sıklığını anlamlı olarak azaldığı birçok araştırmacı tarafından gösterilmiştir. Argon laser ile retinadaki delikler veya yırtılma riski yüksek alanlar retina arkasındaki pigment epiteline yapıştırılır.

Etiketler:

119

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

01 Ocak 1961 Düzce doğumlu olan Zeki Tunç, 1979-1985 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakülte'sinde Tıp eğitimi aldı. Ardından Oftalmoloji İhtisasına, 1988 yılında Pierre et Marie Curie Üniversitesi PARIS Vl'da başladı. Daha sonra Necker ve Laennec Tıp fakültesi hastaneleri ve Centre National d'Ophtalmologie des Quinze Vingts PARIS'de asistanlık yaptı. Asistanlık dönemindeki üstün başarıları sayesinde PARIS XII Üniversitesi'nde "Chef de Clinique" olarak Refraktif Cerrahi (miyopi, hipermetropi ve astigmatizma tedavisi) sorumlusu olarak çalışmaya başladı. Ayrıca Prof. Dr. Zeki Tunç, Laser Eximer tedavisinin Fransada'ki öncüleri arasındadır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

retina-anjiyosu

Retina Anjiyosu

Retina anjiyosu, gözün arka kısmında yer alan retina ve koroid ...
                                                                                                                                                                                   

retina-dekolmani

Retina Dekolmanı

Retina dekolmanı, gözün iç ve arka bölümünü kaplayan ve görme ...