Copyright © 2020 Bu sitede kullanılan tüm içeriklerin telif hakları "Prof. Dr. Zeki Tunç" a aittir.

Yaşa bağlı makula dejenerasyonu olarak da adlandırılan sarı nokta hastalığı, görme kaybı ile sonuçlanan bir göz hastalığıdır. Yaşa bağlı olarak gelişmesi nedeniyle sarı nokta hastalığına bağlı görme kayıplarına, ortalama ömrün uzun olduğu toplumlarda yani gelişmiş ülkelerde daha fazla rastlanmaktadır. Bu nedenle ortalama yaşam ömrünün uzun olduğu hatta daha da uzamasının beklendiği ülkemizde de sarı nokta hastalığı klinik tablo açısından önemli bir yer tutmaktadır.

Sarı nokta hastalığı 50 yaş ve üzeri bireylerde görülür. Tek gözde veya her iki gözde birden oluşabilir. Kronik ve ilerleyici bir rahatsızlıktır. Öncelikle makulanın ne anlama geldiğini inceleyecek olursak; makula, retinanın merkezinde yer almakta olan ve gözün ayrıntılı / merkezi görmesinden sorumlu olan bölümüdür. Dolayısıyla, okuma, araba kullanma ve yüzleri tanıma gibi işlevleri yerine getirir. Makula kısmında meydana gelen dejenerasyon ise gözün bu gibi işlevlerini sağlayamamasına yol açar.

prof-dr-zeki-tunc

Peki sarı nokta hastalığının bu ve benzeri diğer belirtileri nelerdir? Bu sorunun cevabı sarı nokta hastalığının tipine göre değişiklik göstereceği için, öncelikle sarı nokta hastalığının tiplerine bakmak gerekmektedir.

Sarı Nokta Hastalığının Tipleri Nelerdir?

Sarı nokta hastalığının ‘’Yaş Tip’’ ve ‘’Kuru Tip’’ olmak üzere iki türü bulunmaktadır.

Kuru Tip Sarı Nokta Hastalığı

Kuru tip makula dejenerasyonu, sarı nokta hastalığının en yaygın rastlanan formudur. Görme kaybı genellikle yaş tipte görülür, ancak kuru tip sarı nokta hastalığının ilerleyerek yaş tipe dönüşmesi ve görme kaybı ile sonuçlanması ihtimali vardır.

Kuru tip sarı nokta hastalığının belirtileri ;

  • Yazıları bulanık görme
  • Renklerin parlaklığını yitirmesi
  • Puslu görme

Kuru Tip Sarı Nokta Hastalığı Tedavisi

Kuru tip sarı nokta hastalığının ilerlediği takdirde yaş tipe dönüşebileceğini yukarıda belirtmiştik. Sarı nokta hastalığı tamamen tedavi edilememektedir. Ancak, kuru tip sarı nokta hastalığına müdahale edildiği takdirde hastalığın ilerlemesi ve yaş tip sarı nokta hastalığına dönüşmesi yavaşlatılabilmekte ve durdurulabilmektedir. Bu sayede hastanın mevcut görmesi de korunmuş olmaktadır.

Ayrıca, sarı nokta hastalığının ilerlemesini hızlandıracak bazı faktörler söz konusudur. Hastanın bu faktörlerden kaçınması da yine hastalığın ilerlemesini yavaşlatacak ve hastanın mevcut görmesini koruyacaktır. Örnek vermek gerekirse, sigara kullanımı iyileşmenin önünde duran önemli bir etmendir. Gözde meydana gelen tahribi de hızlandırmaktadır. Sarı nokta hastalığı bulunan birey, mutlaka sigarayı bırakmalıdır.

Hastalığın seyrini hızlandıran önemli faktörlerden birisi de ultraviyole ışınlardır. Sarı nokta hastalığı olan bireyler, güneş ışığına maruz kalmama konusunda daha dikkatli davranmalıdırlar. Sarı nokta hastalığı olan bireylerin antioksidan desteği almaları tavsiye edilmektedir. Antioksidan hastalığın ilerleme riskini azaltıcı rol oynamaktadır. Sarı nokta hastalığının ilerleyen dönemlerinde hastaya yardımcı olması için özel büyüteç mercekler ve teleskopik camlar kullanması da önerilen bir çözümdür.

Yaş Tip Sarı Nokta Hastalığı

Yaş tip makula dejenerasyonu, kuru tipe göre nadir görülmektedir. Bu tip makula dejenerasyonunda ilk olarak retina tabakası altında anormal bir damar yumağı meydana gelmektedir. Retina tabakası içine doğru ilerleyen bu damar yumağı kanamaya denen olmakta ve belirgin görme kayıplarına hatta körlüğe neden olmaktadır.

Erken teşhis sarı nokta hastalığında oldukça önemli olmaktadır. Bu nedenle hastaların belirtileri atlamamaları gerekmektedir.

Yaş tip sarı nokta hastalığının belirtileri;

  • Çarpık görme
  • Renkleri olduğundan daha soluk görme
  • Bakılan yerin ortasını bulanık veya karanlık görme
  • Okurken harfleri bozuk ve bulanık görme
  • Yüzleri tanımada zorlanma
  • Işığa hassasiyet
  • Gece görüşünde azalma

Yaş Tip Sarı Nokta Hastalığı Tedavisi

Yaş tip sarı nokta hastalığının tedavisinde görme kaybının azaltılması amacı ile anti - VEGF ilaç veya lazer tedavisine başvurulmaktadır.  Son yıllarda özellikle anti - VEGF ilaç enjeksiyonları tedavisi daha yaygın şekilde uygulanmaktadır.  Bu ilaçlar sayesinde yeni anormal damar oluşumları engellenerek görme kaybının ilerlemesinin önüne büyük ölçüde geçilebilimektedir.

Özetlemek gerekirse, gelişen teknolojilerle birlikte sarı nokta hastalığının önlenmesi ve tedavisindeki son dönemde kayda değer ilerlemeler yaşanmıştır. Özellikle, erken tanı konulduğu takdirde görme kaybı riski ciddi oranda düşmekte ve hastanın görme kalitesi korunmaktadır.

Etiketler:

114

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

01 Ocak 1961 Düzce doğumlu olan Zeki Tunç, 1979-1985 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakülte'sinde Tıp eğitimi aldı. Ardından Oftalmoloji İhtisasına, 1988 yılında Pierre et Marie Curie Üniversitesi PARIS Vl'da başladı. Daha sonra Necker ve Laennec Tıp fakültesi hastaneleri ve Centre National d'Ophtalmologie des Quinze Vingts PARIS'de asistanlık yaptı. Asistanlık dönemindeki üstün başarıları sayesinde PARIS XII Üniversitesi'nde "Chef de Clinique" olarak Refraktif Cerrahi (miyopi, hipermetropi ve astigmatizma tedavisi) sorumlusu olarak çalışmaya başladı. Ayrıca Prof. Dr. Zeki Tunç, Laser Eximer tedavisinin Fransada'ki öncüleri arasındadır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

makula-dejenerasyonu-tedavisinin-gelecegi

Makula Dejenerasyonu Tedavisinin Geleceği

Makula Dejenerasyonu Tedavisinin GeleceğiMakula Dejenerasyonu Tedavisinin Geleceği gen tedavisi ilerliyor. ...
                                                                                               

yasa-bagli-makula-dejenerasyonu

Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu

Yaşa bağlı makula dejenerasyonunda (YBMD), retinanın ortasındaki hücreler ölür. Bu ...