Copyright © 2020 Bu sitede kullanılan tüm içeriklerin telif hakları "Prof. Dr. Zeki Tunç" a aittir.

Gözümüzün en önündeki şeffaf tabakanın ismi Kornea'dır. Kornea kabaca 5 tabakadan oluşur. Korneanın kalınlığı merkezde 550 mikron yani yarım milimetredir. Korneanın en alt tabakası en hassas yeridir ve burada kendisini yenileme yeteneği olmayan ve korneaya hayati özelliğini sağlayan endotel tabakası mevcuttur.

Endotel hücreleri korneanın içinde aktif pompa görevi ile suyu dışarı pompalayarak bu korneanın şeffaf kalmasından sorumludurlar. Doğumda milimetre karede 3500 civarındayken yaşlandıkça azalarak 70 yaş civarındaki bir erişkinde 2000-2500 civarına düşerler. Endotel hücreleri asla çoğalamazlar ve daima azalmaktadırlar. Ölen hücrelerin yerleri diğer hücrelerin genişlemesiyle kapatılır. Hiçbir zaman 1500/mm2 altına inmeleri arzu edilmez.

Sayıları 1000/mm2 altına inerse ölü dokusundan alınan korneayla değiştirilme işlemi olan kornea nakline ihtiyaç duyulabilir. Kornea endotel hücrelerinin sayılarını azaltan başlıca faktörler yaş, göz içi ameliyatları (katarakt ameliyatları, ICL-implantable contact lenses vb.), korneanın kendi bazı hastalıkları (Fuchs-guttata, keratakonus vb.) ve kontakt lense bağlı endotelyopati (contact lens related endotheliopathy-CLRE) ‘dir.

Speküler Mikroskopi, kornea için hayati değeri olan bu endotel hücrelerinin kalitesi ve miktarları hakkında hassas bilgiler edinmemizi sağlar. Bu dokunun daha fazla zararlanmaması için ameliyatlarda alınacak ek önlemleri veya hastaların kullandıkları kontakt lenslerin seçimi ve kullanım biçimleri hakkında da yardımcı olmamıza olanak sağlar.

prof-dr-zeki-tunc

 

Etiketler:

125

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

01 Ocak 1961 Düzce doğumlu olan Zeki Tunç, 1979-1985 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakülte'sinde Tıp eğitimi aldı. Ardından Oftalmoloji İhtisasına, 1988 yılında Pierre et Marie Curie Üniversitesi PARIS Vl'da başladı. Daha sonra Necker ve Laennec Tıp fakültesi hastaneleri ve Centre National d'Ophtalmologie des Quinze Vingts PARIS'de asistanlık yaptı. Asistanlık dönemindeki üstün başarıları sayesinde PARIS XII Üniversitesi'nde "Chef de Clinique" olarak Refraktif Cerrahi (miyopi, hipermetropi ve astigmatizma tedavisi) sorumlusu olarak çalışmaya başladı. Ayrıca Prof. Dr. Zeki Tunç, Laser Eximer tedavisinin Fransada'ki öncüleri arasındadır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

biyometri-ve-immersiyon-teknigi

Biyometri ve İmmersiyon Tekniği

Katarak Operasyonunda yapılan biyometrik ölçüm ile göze takılacak mercek hesaplanabilmektedir. ...
                                                                                                               

gorme-alani-cihazi-octopus

Görme Alanı Cihazı OCTOPUS

Görme alanı cihazı merkezi ve çevresel görme kalitesini test eder. ...