Göz Kuruluğu
Göz kuruluğu çoğunlukla telefon, bilgisayara fazla...
Gözlerde büyüme “Ekzoftalmi” ve göz etrafında şişlik genelde Graves hastalarında (tiroid bezi fazla çalışan veya zehirli guatrı olan hastalarda) ortaya çıkan tabloya “Graves oftalmopatisi” denir. Hashimoto hastalarında çok nadirdir. Bununla beraber ekzoftalmi Graves hastalarının hepsinde ortaya çıkmaz.
Bu hastalığa tiroid göz hastalığı da denir. Bu hastalıkta gözün arkasındaki yağ dokusunda artma, göz kaslarında şişme, sertleşme (fibrozis) ve göz etrafındaki yumuşak dokularda şişlik gözlemlenmektedir.
Hastalığın ortaya çıkışı kişiden kişiye değişik bir seyir göstermektedir. Bazı hastalarda kandaki T4 ve T3 hormonları yükseldikten kısa zaman sonra göz belirtileri ortaya çıkarken bazı hastalarda uzun yıllar çok ufak değişiklikler gözlenmektedir.
Graves oftalmopatisi % 40 hastada hipertiroidi hastalığı (tiroid hormonlarında yükseklik) başladığında birlikte veya aynı anda ortaya çıkarken, % 40 hastada hipertiroidi başladıktan bir süre sonra ortaya çıkar. Hastaların % 20’sinde ise önce gözlerde büyüme (oftalmopati) oluşur sonra hipertiroidi gelişir. Tiroid hormonları daha önce ve halen normal olduğu halde göz belirtileri olan kişiler olabilir. Bu hastalığa tıp dilinde ‘’ Ötiroid Graves Oftalmopatisi’’ denir. Bunun anlamı tiroid hormonlarının normal olmasına karşılık gizli tiroid hastalığı nedeniyle göz büyümesinin olması durumudur ve nadir görülür ( Bu tür hastalık oftalmopatili olguların % 3’nü oluşturur).
Göz belirtileri % 85-95 hastada her iki gözde, % 5-15 hastada ise tek gözde olur. Göz belirtileri % 3-5 hastada ciddi olmakta ve hastalık şiddetli seyretmektedir, ancak çoğu hastada hastalığın seyri çok iyi olmakta ve tedaviden fayda görmektedirler.
Oftalmopati kadınlarda daha sık görülmekte (kadın/erkek oranı 1.8-2.8/1‘dır), yaşlılarda ve erkeklerde olduğunda ise daha şiddetli seyretmektedir. Gözlerdeki büyüme veya hastalık % 66 hastada, yani çoğu kişide, hipertiroidi tedavisi sırasında (Propiltiourasil veya Metimazol ilaçları kullanırken) düzelir ve gerileme olur, ancak % 8’inde düzelme olmaz ve göz belirtilerinde artma olabilir. Bu nedenle tiroid hormonlarının normal seviyeye getirilmesi göz hastalığı için çok önemlidir.
Diğer Göz Bulguları;
Oftalmopati her iki gözde olduğunda tanı yönünden problem pek olmaz. Ancak tek gözde olması durumunda diğer nedenler mutlaka ekarte edilmelidir. Bu kişilerde önce Graves hastalığı olup olmadığı tiroid hormon tetkikleri ile araştırılır. Daha sonra göze yönelik tomografi veya MR çekimi yapılır. Böylece bu belirtilere neden olabilecek tümörler, aksiyal myopi, iltihabi başka hastalıklar, kist, anevrizma denilen kan damarlarının balonlaşması ve lenfoma adı verilen bir kanser türü gibi hastalıkların olup olmadığı araştırılır. Tam kan tetkiki yapılarak kan hastalığı olup olmadığı araştırılır.
Graves oftalmopatisinin kötüleşmesine veya şiddetinin artmasına neden olan faktörler şunlardır:
Oftalmopatide üst göz kapaklarında kasılma veya çekilme vardır. Göz yuvarı öne doğru fırlar ki, buna ekzoftalmi veya proptozis denir. Proptozis, yani gözün öne doğru çıkma derecesi göz doktoru tarafından Hertel ekzoftalmometresi denilen bir aletle ölçülebildiği gibi göz tomografisi veya MR tetkiki ile daha hassas olarak ölçülür. Her ırka göre gözün öne doğru çıkma miktarı değişiktir. Türklerde gözün 21 mm’nin üzerinde çıkıntı yapması anormaldir. Gözün öne doğru çıkmasının nedeni göz yuvarlağının arkasında bulunan yağ ve mukopolisakkarit yapıdaki dokunun artmasına ve göz kaslarının enflamasyon nedeniyle şişmesine bağlıdır.
Toplar damarlarda kanın fazla olması ise göz etrafındaki dokuların şişmesine neden olur. Göz kaslarındaki şişme ise çift görmeye neden olur. Göz kırmızı bir renk alabilir ve bazı hastalar göz kapaklarını kapatamaz. Işıktan rahatsız olma, yanma hissi ve gözde ağrı gibi şikayetler olabilir.
Oftalmopatinin 2 evre veya dönemi vardır:
Kortizon Tedavisi: Kortizon tedavisi gözdeki ağrı ve şişliği giderir. Kortizonla birlikte mideyi korumak için bazı ilaçlar da alınır. Kortizon kullanan kişilerin tuzsuz yemeleri gerekir. Radyoterapi ve kortizon tedavisi birlikte yapılabilir ve kortizon dozunu azaltmamızı sağlar. · Yeni kullanılmakta olan bazı ilaçlar: Pentoksifilin ve antioksidan ilaçların faydalı olduğuna dair araştırmalar vardır. Antioksidan vitaminler (C vitamini, selenyum, E vitamini gibi) ve omega-3 yağ asitleri destek olarak faydalıdır. Octreotid isimli bir ilaç ile de faydalı sonuçlar alınmıştır.
Gözün kornea adı verilen tabakasında yara (ülserasyon) veya enfeksiyon gelişmesine bağlı olarak kalıcı göz hasarları meydana gelebilir.Korneanın kurumasını önlemek için tarsorafi operasyonu ile kapakların bir kısmının veya tamamının geçici olarak kapalı kalmasını sağlıyabiliyoruz. Çift görme için prizmatik gözlük camları veya şaşılık operasyonları uygulanabilir. Retina tabakasında hasar riski veya göz sinir harabiyeti riski nedeniyle görme kaybı gelişebilecek hastalarda veya şiddetli hastalığı olan kişilerde orbita dekompresyon ameliyatı yapılabilmektedir.
Tiroid hastalıkları gözleri etkileyebilir. Tiroid bezinin aşırı aktif çalıştığı hipertiroidi veya yetersiz çalıştığı hipotiroidi gibi tiroid hastalıkları, gözlerde çeşitli semptomlara neden olabilir. Tiroid rahatsızlıkları olanların düzenli göz muayenesine gitmeleri çok önemlidir.
Hipertiroidizm durumunda, yüksek düzeydeki tiroid hormonları, göz kaslarında şişmeye, iltihaba ve zayıflamaya neden olabilir. Hipotiroidizm durumunda, tiroid hormonları yeterince üretilemediği için göz kasları zayıflayabilir ve göz kapakları düşebilir (ptosis).
Tiroid hormonlarının göze etkisi, tam olarak açıklanmamıştır. Ancak, tiroid hormonlarının göz kaslarındaki ve göz çevresindeki dokulardaki hücrelerin metabolizmasını etkileyebileceğine dair çalışmalar vardır.
Tiroid hastalığı, özellikle Graves hastalığı olarak bilinen tiroid hormonlarının aşırı üretildiği hipertiroidizm durumunda, gözlerde bulanıklık hissi yapabilir. Graves hastalığı, göz kaslarındaki ve göz çevresindeki dokulardaki inflamasyon ve şişme nedeniyle gözlerin öne doğru çıkmasına ve göz kapaklarının geri çekilmesine neden olabilir.
Bir tiroid hastalığı olan Graves hastalığı yani hipertiroidizm hastalığı, göz kuruluğuna neden olabilir. Ayrıca hipotiroidizm durumunda da, yani tiroid hormonları yeterince üretilemediği durumlarda, göz kasları zayıflayabilir ve göz kapakları düşebilir. Bu durum, gözlerin daha az hareket etmesine ve daha az gözyaşı üretmesine neden olabilir, bu da göz kuruluğuna ve diğer göz rahatsızlıklarına neden olabilir.
Bazı durumlarda guatr, yani tiroid bezinin büyümesi, gözlerden anlaşılabilir. Bazı kişilerde guatrın tek belirtisi gözlerdeki değişiklikler ve rahatsızlıklar olabilir ve tiroid bezinin büyümesi hafif olduğunda bile göz muayenesinde durum fark edilebilir.
213
Lasik ya da halk arasında kullanılan diğer adıyla ‘göz çizdirme’; ...
Bebek dünyaya geldiği anda görme yeteneği henüz oluşmamıştır. Görme keskinliği ...