Copyright © 2020 Bu sitede kullanılan tüm içeriklerin telif hakları "Prof. Dr. Zeki Tunç" a aittir.

Gözün arka kısmında geniş alanda yer alan boşluğu doldurmakta olan jeli, bulunduğu yerden ayırmakta ve boşaltma işlemi gerçekleştirmektedir. Ön kısım yani kornea ve lens, fotoğraf makinasındaki mercek sistemine benzemektedir. Arka kısımda yer alan vitreus ve retina ise makinanın içerisinde yer almakta olan filme benzetilmektedir. Ön kısımda bulunmakta olanların görevi, görüntünün arka kısma ulaşmasını sağlamaktır.

Fakat asıl görme işlevini yerine getirmekte olan ve sinirsel iletilerin beyne gönderilmesini sağlayan kısım gözün arka kısmıdır. Ön kısımda gerçekleştirilmekte olan ve en sık bilinen ameliyat yöntemlerinden bir tanesi katarakt ameliyatıdır. Vitrektomi, gözün arka kısmında bulunmakta olan vitre jeli ve retina üzerinde özel aletlerin yardımı ile 1 mm’den küçük kesiler ile girilerek yapılmakta olan ameliyatın ismidir.

Vitrektomi Neden Yapılır?

Vitrektomi, çeşitli göz hastalıkları ve retina sorunlarının tedavisinde kullanılır. Başlıca nedenler şunlardır:

prof-dr-zeki-tunc

  • Diyabetik Retinopati: Şeker hastalığına bağlı retina kanamaları ve hasarın temizlenmesi için yapılır.
  • Retina Dekolmanı: Retinanın yerinden ayrılması durumunda, retinayı yerine yerleştirmek için uygulanır.
  • Göz İçi Kanamaları: Genellikle diyabet veya damar hastalıklarına bağlı gelişen kanamaların temizlenmesi için gereklidir.
  • Makula Deliği veya Epiretinal Zar: Sarı nokta bölgesindeki delikler veya zar oluşumlarını tedavi etmek için yapılır.
  • Göz Travmaları: Göz içindeki yabancı cisimlerin çıkarılması için vitrektomi gerekebilir.
  • Enfeksiyonlar (Endoftalmi): Göz içinde ciddi enfeksiyonlar geliştiğinde, enfekte olmuş vitreus sıvısını temizlemek için kullanılır.

  vitrektomi-ameliyatinin-amaci-nedir

Vitrektomi Ameliyatının Amacı Nedir?

Gözün arka boşluk kısmında yer alan kanamaların temizlenmesi, retina yırtıklarının ve ayrılmalarının tedavisi, retina üzerinde gelişen zarların temizlenmesi, sarı nokta hastalıklarının ve gözün içerisindeki yabancı cisimlerin çıkarılması gibi pek çok hastalığın tedavisinde uygulanmaktadır. Lokal anestezi ya da genel anestezi ile uygulanmakta olan bir yöntemdir. Dikişli veya dikişsiz bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

Ameliyat sonrası dönemde hastanın kendine oldukça dikkat etmesi ve tüm önerilere uyması gerekmektedir. Öncelikle ilk bir hafta içerisinde duş almaktan, göze su kaçırılmasından, göze darbe alınmasından kaçılmalıdır. Bu durumlar hasara neden olabilmektedir. Aynı zamanda duş alınması da enfeksiyon oluşumuna yol açabilmektedir.

  vitrektomi-ameliyati-nedir

Vitrektomi Nasıl Uygulanır?

Ameliyat gözün arkasını daha net görebilmek için özel ameliyat mikroskobu ve lensler kullanılarak uygulanmaktadır. Ameliyat genellikle lokal (bölgesel) anestezi ile yapılır. Hasta uyanık olur ancak göz bölgesi tamamen uyuşturulur. Sklera adı verilmekte olan ve beyaz görünmekte olan tabakaya mikro cerrahi ile yöntemi ile kesi uygulanmaktadır. Deliklerden birinden göz içine sıvı verilmektedir. Bu sıvı ameliyat esnasında çıkarılmakta olan vitreusun yerine geçmektedir.

Diğer delikten sokulmakta olan ışık kaynağı ameliyat boyunca göz içerisini aydınlatmaktadır. Üçüncü delikten sokulan vitreus kesici ile küçük parçalara ayrılmakta ve yutulmaktadır. İşlem lokal anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Ameliyat bittikten sonra hastanın hastanede yatmasına gerek duyulmamakta ve evine taburcu edilmektedir.

Vitrektomi Hangi Göz Hastalıklarında Tercih Edilir?

Gözün arka segmentinden kaynaklanmakta olan hastalıkların veya yaralanmaların tedavisinde bölgeye ulaşmak için retina cerrahisi uygulanması gerekmektedir. Vitreusun bulunduğu bölgede göz kanaması, enfeksiyon bulunmaktaysa temizlenmesi gerekmektedir. Çekinti yapan bantlar veya göz içinde yabancı cisim var ise vitreus jeli boşaltılmaktadır. Aynı zamanda gözün eski anatomik yapısına kavuşması sağlanmaktadır.

Göz içi kanamalar, iltihap hücreleri, skar dokuları ve yabancı cisimler, görüntünün algılanmasını sağlamakta olan retinanım işlevlerine engel olmaktadır. Böyle bir durumun sonucunda ise görmede bozulmalar meydana gelebilmektedir. Görme sorununda meydana gelen sorunların da giderilmesi için bu ameliyata başvurulmaktadır.

 

vitrektomi-nedir

 

Vitrektomi Operasyonu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Vitrektomi operasyonu sonrası dikkat edilmesi gerekenler arasında bazı önemli noktalar yer almaktadır. Ameliyat sonrasında gözün bir süre kapalı tutulması gerekmektedir. Genelde 3 gün boyunca kapalı kalması önerilmektedir. Ayrıca göze bir hafta boyunca kesinlikle su değdirilmemesi gerekmektedir. Eğer su değdirilirse enfeksiyon oluşma riski yüksektir. Bundan dolayı baştan aşağı duş alınmaması önerilmektedir.

Göze temiz olmayan bezlerin, mendillerin götürülmemesi gerekmektedir. Bununla birlikte gözü ovalamaktan kaçınılmalıdır. Herhangi bir darbeden korunması da gerekmektedir. Eğer taburcu olurken ilaç verilmiş ise bu ilaçların doğru bir şekilde kullanımına dikkat edilmelidir. İşlem sonrasındaki iyileşme sürecinde batma veya ağrı olabilmektedir. Ancak bunlar çok şiddetli olursa ve geçmez ise kişinin muayene edilmesi gerekmektedir.

Vitrektomi Ameliyatının Riskleri ve Yan Etkileri

Her cerrahi işlemde olduğu gibi vitrektomi de bazı riskler taşıyabilir. En yaygın riskler şunlardır:

  • Enfeksiyon (Endoftalmi): Göz içinde iltihap oluşabilir, ancak nadirdir.
  • Göz Tansiyonunda Artış (Glokom): Özellikle gaz veya silikon yağı kullanıldıysa, göz içi basıncı artabilir.
  • Katarakt Oluşumu: Vitrektomi sonrası katarakt gelişme riski yüksektir.
  • Retina Dekolmanı: Retina, ameliyat sonrası tekrar ayrılabilir ve ek cerrahi gerektirebilir.
  • Geçici veya Kalıcı Görme Kaybı: Nadiren, görme seviyesi beklenenden düşük kalabilir.

Ancak, bu riskler düşük ihtimalle görülür ve cerrahın talimatlarına uyulduğunda büyük oranda önlenebilir.

 

vitrektomi-ameliyati-sonrasi-dikkat-edilmesi-gerekenler

 

Vitrektomi Ameliyatı Sonrası Görme Ne Zaman Düzelir?

Vitrektomi ameliyatı sonrası görmenin düzelme süresi, hastanın göz durumuna ve ameliyatın neden yapıldığına bağlı olarak değişebilir. İlk günler, ameliyat sonrası bulanık görme ve hafif rahatsızlık hissi normaldir. Göz içinde gaz veya silikon yağı kullanıldıysa, görme daha uzun süre bulanık kalabilir. Çoğu hasta 2 ila 6 ay içinde belirgin bir görme iyileşmesi yaşar. Ancak, makula deliği veya ciddi retina dekolmanı gibi ileri vakalarda bu süre uzayabilir

Etiketler:

7

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

İstanbul Göz Hastalıkları Kliniği

01 Ocak 1961 Düzce doğumlu olan Zeki Tunç, 1979-1985 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakülte'sinde Tıp eğitimi aldı. Ardından Oftalmoloji İhtisasına, 1988 yılında Pierre et Marie Curie Üniversitesi PARIS Vl'da başladı. Daha sonra Necker ve Laennec Tıp fakültesi hastaneleri ve Centre National d'Ophtalmologie des Quinze Vingts PARIS'de asistanlık yaptı. Asistanlık dönemindeki üstün başarıları sayesinde PARIS XII Üniversitesi'nde "Chef de Clinique" olarak Refraktif Cerrahi (miyopi, hipermetropi ve astigmatizma tedavisi) sorumlusu olarak çalışmaya başladı. Ayrıca Prof. Dr. Zeki Tunç, Laser Eximer tedavisinin Fransada'ki öncüleri arasındadır.